Finlandia-palkinto Helena Sinervolle

Helena Sinervo on saanut tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Runoilijan talossa. Helsinkiläistä Sinervoa (s. 1961) pidetään suomalaisen uuden runon yhtenä kärkinimenä.

kulttuuri

Sinervo on aiemmin julkaissut viisi runokokoelmaa. Vuonna 2000 julkaistu kokoelma Ihmisen kaltainen toi hänelle Ylen Tanssiva karhu -palkinnon. Hän on toiminut myös kriitikkona ja kääntäjänä. Sinervo on suomentanut Elizabeth Bishopin ja Yves Bonnefoyn runoja sekä sanoittanut Liisa Luxin esikoisalbmin. Sinervon töissä kriitikot ovat arvostaneet hänen teräviä viiltojaan ajassa sekä erilaisia ihmiskuvia. Sinervo on erittäin oppinut, mutta oppineisuus ei muodosta hänelle taakkaa. Hän pohtii suuria kohtalonkysymyksiä älyllisellä rohkeudella, sinän ja minän dramatiikalla ja merkitysten henkilökohtaisella nimeämisellä. Moniäänisen maailman piilomerkitysten havainnoitsijana Sinervo kirjoittaa tuoreesti arjen peloista ja uhkakuvista, joissa luonto ikään kuin iskee vastaan. Palkittu teos Runoilijan talossa kertoo kirjailija Eeva-Liisa Mannerin elämästä vuosina 1971 - 72, jolloin tämä asui Espanjassa.

Modernistisessa teoksessaan Sinervo kuvaa kohdettaan kirjailijan omasta näkökulmasta.

Manner kirjoittaa teoksiaan ja yrittää tulla toimeen hyvin vaikeissa oloissa. Maanjäristys on rikkonut Mannerin talon, ja ulkomaalaisena häntä syrjitään. Manner pohtii myös omaa mennyttä elämäänsä, vaikeaa lapsuuttaan ja menetettyjä rakkauksiaan.

Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 26 000 euroa.

Tänä vuonna voittajan valinnut professori Jukka Sarjala piti Sinervon elämäkertaromaania rohkeana, kielenkäytöltään huoliteltuna, ekonomisena ja rujon kauniina.

Lähteet: YLE24, Helsingin Sanomat