1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Nälänhätä lisääntyy yhä

Maailma uhkaa hävitä nälän vastaisen taistelun, ilmenee YK:n Ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n keskiviikkona julkaistusta raportista.

Raportin mukaan maailmassa on nyt 850 miljoonaa nälkää näkevää ihmistä, ja määrä lisääntyy koko ajan. Eniten nälästä kärsitään kehitysmaissa, missä ruokapulasta kärsii 815 miljoonaa ihmistä. Nälästä kärsitään myös siirtymätalouksien maissa, kuten itäisessä Euroopassa, raportti toteaa.

Nälkäongelma on kärjistynyt etenkin maailman runsasväkisimmissä maissa Kiinassa ja Intiassa, mikä näkyy koko maailman tilanteessa.

Yli viisi miljoonaa lasta kuolee vuosittain nälkään, lisäksi nälänhätä vaikuttaa suoraan talouskasvuun ja aiheuttaa mittavia lääke- ja sairaalakuluja, raportti muistuttaa. YK:n mukaan jokainen nälän vastaiseen taisteluun sijoitetun euron tuotto on 5 - 20-kertainen.

YK:n jäsenmaat ovat sopineet pyrkivänsä poistamaan nälän maailmasta vuoteen 2015 mennessä, mutta tällä hetkellä tavoite näyttää saavuttamattomalta. FAO pitääkin häpeällisenä sitä, miten vähän maat ovat valmiita tekemään nälänhädän taltuttamiseksi.

Synkistä näkymistä huolimatta YK uskoo yhä, että tavoite on mahdollista saavuttaa lisäämällä suoraa ruoka-apua kehitysmaille ja tehostamalla elintarviketuotantoa.