1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabimaat torjuivat USA:n ehdotukset

20 arabimaan johtajat torjuivat kokouksessaan Yhdysvaltain ehdottamat nopeat demokratian uudistukset.

Ulkomaat

Marokossa pidetyn tapaamisen osapuolet tukevat poliittisia, sosiaalisia ja ekonomisia uudistuksia, mutta eivät halua asettaa niitä Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisun edelle.

Toisena puheenjohtajana olleen Yhdysvaltojen väistyvän ulkoministerin Colin Powellin mukaan uudistukset olisivat tärkeitä kamppailussa terrorismia vastaan.

Loppulausunnossaan kokouksen osallistujat toteavat sopuisasti, että heidäm tukensa aluiden uudituksille kulkee yhdessä tuen kanssa sille, että arabien ja israelilaisten konflkti saa oikeudenmukaisen, kattavan ja kestävän ratkaisun.

Saudi-Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal sanoi kokouksen suljetussa osuudessa, että Yhdysvaltojen puolueellinen suhtautuminen Israeliin on suurin este tilanteen kohentumiselle. Kommenti kuultiin lehdistökeskuksen radiossa todennäköisesti vahingossa.

Al-Faisal lisäsi, että arabimaailmaa kummastuttaa, miksei Yhdysvaltojen tuki Lähi-idän ihmisoikeuksille ja demokratialle näy sen suhtautumisessa Israelin toimiin palestiinlaisalueilla.

Kokouksen päätteeksi Arabiliiton pääsihteeri Amr Mussa varoitti osanottajia yhdistämästä terrorismia ja arabimaailmaa automaattisesti toisiinsa. Hänen mukaansa terrorismia ei ole sidottu mihinkään kulttuuriin vaan ääriryhmiä on kaikkialla maailmassa.

YLE24, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi