Euroopan elokuvapalkinnot jaettiin

Saksalais-turkkilaisen Faith Akinin ohjaama elokuva Suoraan seinään on palkittu parhaana elokuvana Euroopan elokuva-akatemian gaalassa Barcelonassa.

Suoraan seinään (Gegen die Wand) on kertomus kahdesta turkkilaissiirtolaisesta, jotka avioituvat käytännön syistä, mutta rakastuvat lopulta toisiinsa.

Elokuva on aiemmin voittanut Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen karhun. Faith Akin oli Barcelonassa myös elokuvayleisön valinta vuoden parhaaksi ohjaajaksi.

Parhaan ohjaajan palkinnon akatemia myönsi espanjalaiselle Alejandro Amenabarille elokuvasta Meri sisälläni (Mar Adentro). Parhaasta miespääosasta palkittiin samassa elokuvassa näyttelevä Javier Bardem.

Parhaan naispääosan palkinnon sai Imelda Staunton elokuvasta Vera Drake.

Käsikirjoituksesta palkittiin Agnès Jaoui ja Jean-Pierre Bacri ranskalaisesta elokuvasta Comme une Image (Huomaa minut) ja parhaasta kuvauksesta Eduardo Serra brittielokuvasta Girl With a Pearl Earing (Tyttö ja helmikorvakoru). Parhaan säveltäjän palkinnon sai Bruno Coulais ranskalaiselokuvasta Les Choristes (Kuoropojat).

Parhaaksi elokuvaksi ehdolla olleiden 44 elokuvan joukossa oli myös Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin ohjaama Jumalan morsian.

Parhaana ei-eurooppalaisena elokuvana palkittiin Wong Kar Wain ohjaama ranskalais-kiinalainen elokuva 2046.