Turkin EU-jäsenyys jakaa Euroopan mielipiteitä

Turkin EU-jäsenyys jakaa Euroopan parlamentin jäsenet kahteen leiriin. Ryhmistä konservatiivit eli EPP-ryhmä on enimmäkseen liittymistä vastaan. Suurin osa sosialisteista, vihreistä ja liberaaleista sen sijaan ottaisi Turkin mukaan.

Ulkomaat

Parlamentti keskusteli maanantaina Turkin liittymisestä EU:hun. Sillä ei ole päätäntävaltaa asiassa, mutta mielipidevaltaa kylläkin.

EPP-ryhmän puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering sanoi parlamentin istunnossa, että EU:lla ei ole koskaan ollut edessään päätöstä, joka olisi seurauksiltaan yhtä suuri kuin Turkin jäsenyys. Osa konservatiiveista haluaisikin Turkille täysjäsenyyden sijaan mieluummin jonkinlaisen erityisaseman.

Sosialistit ovat muiden parlamenttiryhmien tapaan jakaantuneita, mutta heistä suurin osa ottaisi kuitenkin Turkin mukaan EU:hun.

- Voidaanko ottaa se riski, että Turkin uudistusprosessi pysähtyy, jos sitä ei oteta jäseneksi, sosialistijohtaja Martin Schulz sanoi kollegoilleen.

Myös vihreät ja liberaalit enimmäkseen kannattavat Turkin liittymistä EU:hun. Vihreitten suomalaisen euroedustajan Satu Hassin mielestä Turkin liittymistä vastustavat argumentit ovat epäjohdonmukaisia.

- Jos kääntäisimme Turkille selän siksi, että islam on maan valtauskonto, julistaisimme toisen luokan kansalaisiksi nykyisten EU-maiden melkein 15 miljoonaa muslimia, eli kolmen Suomen verran ihmisiä. Miten tämä eroaisi siitä, kun 30-luvulla juutalaiset julistettiin alempiarvoisiksi ihmisiksi, Hassi kysyi. Myös EU:n ulkoministerit käsittelivät Turkin hakua tänään. EU-maat eivät vastusta jäsenyysneuvotteluja, mutta ehdoista on erimielisyyttä. Armenialaisten kansanmurhan otti esille Ranskan ulkoministeri. Ranska vaatii Turkkia myöntämään armenialaisten kansanmurhan EU-jäsenyysneuvottelujen yhteydessä. Asiasta ei kuitenkaan aiota tehdä neuvottelujen aloittamisen ehtoa. Turkin jäsenyys jakaa myös EU:n väestön

Ranskalaisen IFOP-tutkimuslaitoksen mukaan 67 prosenttia ranskalaisista ja 55 prosenttia saksalaisista vastustaa Turkin EU-jäsenyyttä. Tutkimuksesta kertoo ranskalaislehti Le Figaro.

IFOP kyseli mielipiteitä Turkin EU-jäsenyydestä vajaalta viideltä tuhannelta henkilöltä viidessä EU-maassa.

65 prosenttia espanjalaisista tukee jäsenyyttä, samoin kuin pieni enemmistö italialaisista ja briteistä.

EU:n ulkoministerit valmistelevat tänään loppuviikon huippukokousta, jonka on määrä päättää, aloitetaanko Turkin kanssa jäsenyysneuvottelut.

Suurin osa EU-maista hyväksynee neuvottelujen aloittamisen ensi vuonna, mutta ainakin Itävalta, Slovakia, Ranska, Belgia ja Hollanti vastustavat neuvottelujen aloittamista nopealla aikataululla.

Ranska hyväksyisi neuvottelujen aloittamisen ehkä vuoden 2005 lopulla tai 2006 aikana. Muut näkisivät Turkin mieluummin "strategisena kumppanina" kuin täysivaltaisena jäsenmaana.

Suomi kannattaa jäsenyysneuvottelujen aloittamista, vaikka Suomen europarlamentaarikko Ville Itälä varoittikin maanantaina, että EU todennäköisesti tukehtuisi Turkin EU-jäsenyyteen. Itälän mielestä jäsenyyden kiirehtiminen on suuri virhe, koska kukaan ei esimerkiksi osaa sanoa, kuinka paljon Turkin EU-jäsenyys maksaa. Lisäksi Turkin ihmisoikeustilanne on edelleen kehno, Itälä muistuttaa.

Lähteet: DPA, AP, Radiouutiset, STT