Sotilaallisen liittoutumisen kannatus lisääntynyt

Enemmistö suomalaisista kannattaa yhä sotilaallista liittoutumattomuutta. Liittoutumista kannattavien osuus on kuitenkin lisääntynyt.

Kotimaa

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) teettämän tutkimuksen perusteella 61 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen tulee pysytellä liittoutumattomana. Liittoutumisen kannalla oli 34 prosenttia vastaajista.

Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 64 ja 24 prosenttia.

Liittoutumattomuutta tuki suurin osa vasemmistoliiton kannattajista. Päin- vastaista mieltä oli puolestaan reilu puolet kokoomuslaisista.

MTS on teettänyt vastaavan mielipidemittauksen vuosittain vuodesta 1996 lähtien. Liittoutumisen kannatus on vaihdellut tällä ajanjaksolla 16 ja 34 prosentin välillä. Liittoutumattomuuden kannatusprosentti on puolestaan vaihdellut 16 - 34 prosentissa.

Jos Suomi päättäisi liittoutua sotilaallisesti olisi mieluisin liittoutumiskumppani kyselyn perusteella Nato. Runsaat 50 prosenttia vastanneista oli tätä mieltä. Suomen ja Naton rauhankumppanuuteen suhtautui myönteisesti jopa 70 prosenttia haastatelluista.

40 prosenttia oli puolestaan sitä mieltä, että olisi edullisinta kehittää EU:sta nykyisten tehtäviensä lisäksi myös sotilasliitto.

Vastanneista 77 prosenttia haluaisi säilyttää nykyisen asevelvollisuusarmeijan.

Tutkimukseen haastateltiin 1039:ää kansalaista ja sen virhemarginaali oli +/- kolme prosenttiyksikköä.

Lähteet: STT