1. yle.fi
  2. Uutiset

Bin Laden soimaa Saudi-Arabiaa?

Mies, joka uskotaan al-Qaida-verkoston johtajaksi Osama bin Ladeniksi, on arvostellut ankarasti Saudi-Arabiaa Internetissä julkaistulla ääninauhalla. Mies syyttää Saudi-Arabian johtoa Jumalan sääntöjen rikkomisesta, mikä on tyypillinen sanankäänne bin Ladenille.

Ulkomaat

Hänen mukaansa hallituksen on turha syyttää valtion vaikeuksia "pyhien soturien" toiminnasta, kun hallitus itse kohtelee kansaansa epäoikeudenmukaisesti ja nöyryyttää sitä.

Nauhalla mies myös syyttää maan kuningasperhettä valtion varojen tuhlailusta, vaikka samaan aikaan miljoonat elävät köyhyydessä ja puutteessa.

Hänen mukaansa Saudi-Arabia on liian läheisissä väleissä Yhdysvaltain kanssa.

Nauhalla puhuja esittää kiitoksensa ryhmälle al-Qaidan taistelijoita, jotka hyökkäsivät viime viikolla Yhdysvaltain konsulaattiin Jeddassa. Iskussa kuoli 12 ihmistä.

Bin Ladenin uskotaan piileskelevän vuoristossa Pakistanin ja Afganistanin rajamaastossa. Hänestä kuultiin viimeksi lokakuussa, kun al-Jazeera-tv-yhtiö esitti videonauhan, jolla hän ensi kertaa selvästi otti vastuun Yhdysvaltain syyskuun 2001 terrori-iskuista.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset tarkistavat nauhan aitoutta. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan vaikuttaa siltä, että nauhalla puhuva mies on bin Laden.

Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi