Jushtshenkon saama myrkky oli vahvaa

Ukrainan oppositiojohtajan Viktor Jushtshenkon veritutkimusten mukaan hänen syyskuussa saamansa myrkky oli pahinta tunnettua dioksiinia. Amsterdamin yliopiston professori Abraham Brouwer kertoo, että kyseessä oli TCDD, tetraklorodibentsoparadioksiini.

TCDD on keskeinen ainesosa Vietnamin sodassa käytetyssä kasvimyrkyssä ns. Agent Orangessa, jota pidetään syynä miljoonien vietnamilaisten ja myös amerikkalaisveteraanien sairasteluun vielä tänäkin päivänä.

Brouwerin mukaan Jushtshenkon veressä oli TCDD:tä toiseksi suurin koskaan havaittu pitoisuus. Aine on tutkijan mukaan myös niin puhdasta, ettei se voi olla peräisin mistään sivutuotteesta.

TCDD:tä syntyy klooria käyttävässä teollisuudessa, muun muassa sellun valkaisussa, ja jätteenpolttolaitoksissa, mutta aineitta ei sinällään valmisteta kaupallisesti.

Brouwer kertoo, että joistakin pienistä vihjeistä voi olla pääteltävissä, miten TCDD päätyi Jushtshenkon elimistöön. Jushtshenko itse on syyttänyt vastapuolta murhayrityksestä presidentinvaalien vuoksi.

Hän uskoo saaneensa myrkyn ollessaan illallisilla turvallisuuspalvelun johdon luona syyskuun alussa. Hän kertoo saaneensa päänsäryn pian illallisten jälkeen ja vatsakipuja seuraavana päivänä. Myöhemmin hänelle kehittyi ankara selkäkipu ja hänen kasvonsa tulehtuivat ja myös halvaantuivat osin.

Turvallisuusjohtaja, johon Jushtshenko viittaa, kieltää olevansa millään tavalla osallinen myrkyttämiseen. Hän on valmis kohtaamaan Jushtshenkon julkisuudessa asian tiimoilta.

Jushtshenkoa hoitaneet itävaltalaislääkärit totesivat vajaa viikko sitten, että oireet johtuivat dioksiinista. Ukrainan viranomaiset olivat pitäneet syyvä herpes-virusta ja lopettaneet tutkimukset. Niitä on nyt jatkettu.

AP, YLE24