1. yle.fi
  2. Uutiset

Powell ja Annan matkustavat tuhoalueelle

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on matkalla hyökyaaltojen runteleman Aasian tuhoalueille. Powellin on tarkoitus mm. kierrellä tuhoalueilla ja tavata avustusjärjestöjen edustajia. YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan vierailee alueella ensi torstaina.

Ulkomaat

Powellin mukana on presidentti George Bushin veli, Floridan kuvernööri Jeb Bush. Delegaatio tapaa paikallisia johtajia ja avustusjärjestöjen edustajia ainakin Thaimaassa ja Indonesiassa.

Powell ei ole päättänyt, ottaako hän matkan aikana osaa Indonesiassa pidettävään kansainväliseen apukokoukseen.

Yhdysvaltoja on arvosteltu hitaasta reagoinnista kriisiin ja matkan yhtenä tarkoituksena on pidetty maan profiilin korottamista.

Yhdysvallat on luvannut katastrofin hätää kärsiville ja jälleenrakennukseen tähän mennessä noin 260 miljoonaa euroa. Yhdysvallat on myös lähettänyt sotilaitaan auttamaan avustustöissä.

Annan alueelle torstaina

YK:n pääsihteeri Kofi Annan puolestaan matkustaa alueelle torstaina. Hän vierailee ainakin Indonesiassa, jossa järjestetään kansainvälinen avustuskokous.

Annan vetoaa eri maihin, että auttajat tarvitsevat nyt helikoptereita, kuorma-autoja ja muita kulkuvälineitä avun jakamiseksi.

Annan myös arvioi, että saattaa kestää jopa vuosia, jopa kymmenen vuotta, ennen kuin alueen maat toipuvat katastrofista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, DPA, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi