Suomesta löytyi uusia tautigeenejä

Tutkijat ovat löytäneet Pohjois-Suomesta kaksi uutta, perinnöllistä tautigeeniä, sanomalehti Kaleva kertoo. Maailmanlaajuisestikin harvinaisista tautigeeneistä toinen aiheuttaa munuaissyöpää ja toinen dementiaa, johon liittyy Parkinsonin taudin oireita.

Kummatkin tautigeenit löydettiin kuusamolaissuvuista. Tautien todettiin puhkeavan verrattain aikaisessa 40 - 50 vuoden iässä tai jopa varhaisemmin.

Tautigeenien jäljille pääsi ensimmäisenä oululainen lääkäri, joka huomasi, että sisarusten munuaissyöpä oli rakenteeltaan poikkeava.

- Suomalaiseen tautiperintöön kuuluvia, suvuttain esiintyviä tauteja putkahtaa esiin harvakseltaan, dosentti Riitta Herva Oulun yliopistollisen sairaalan patologian osastolta kertoo.

Munuaissyövän tautigeeni on jäljitetty tähän mennessä kymmenestä suomalaisperheestä. Niiden kaikkien potilailla kasvaimet ovat olleet pahanlaatuisia. Osalla heistä on ollut myös tautiin liittyviä lihaskasvaimia.

Nyt tautigeeniä voidaan tutkia perheenjäseniltä heidän niin halutessaan. Näin voidaan tehostaa vielä oireettomien geeninkantajien seurantaa.

Yhdessä amerikkalaisten kanssa tehtyä tautigeenilöytöä pidetään merkittävänä. Maailman terveysjärjestö WHO on ottanut löydöksen syöpäluokitteluunsa omana ryhmänään.