Matti Äyräpää -palkinto Kimmo Kontulalle

Lääketieteen Matti Äyräpää -palkinto myönnetään tänä vuonna professori Kimmo Kontulalle. Hän on tutkinut erityisesti geenimuutoksia sydän- ja verisuonitautien taustalla.

Kotimaa

Suomessa ainutlaatuiseksi kliinisen lääketieteen tutkijaksi luonnehditun Kontulan katsotaan palkinnon perusteluissa paneutuneen ennakkoluulottomasti tärkeisiin lääketieteellisiin ongelmiin.

Kontula tutustui geenitekniikkaan jo 1980-luvun alkupuolella New Yorkin Rockefellerin yliopistossa. Hän on selvittänyt geenimuutoksia, jotka liittyvät perinnölliseen, kohonneeseen kolesteroliin, verenpaineeseen ja rytmihäiriöihin.

Lääkäriseura Duodecimin vuosittain jakama 17 000 euron Äyräpää-palkinto myönnetään Kontulalle Lääkäripäivien avajaisissa Helsingissä sunnuntaina. Antti Arolle palkinto ravintotekijöiden tutkimuksesta Pohjola- ja Suomi-yhtiö myöntävät puolestaan vastaavan suuruisen 17 000 euron lääketieteen palkinnon professori Antti Arolle.

Aroa kiitetään hänen työstään ravintotekijöiden tutkijana ja käytännönläheisenä tutkimustiedon välittäjänä. Hän on tutkinut muun muassa yli 30 vuoden ajan ravinnon merkitystä terveyteen ja kroonisiin sairauksiin.

Aro työskenteli ennen eläkkeelle siirtymistään Kansanterveyslaitoksen ravitsemusosaston johtajana ja tutkimusprofessorina.

Myös Aron palkinto myönnetään Lääkäripäivillä 11. tammikuuta. Pohjolan ja Suomi-yhtiön vuosittain jakama palkinto on järjestyksessään 25:s.

Lähteet: YLE24, STT