1. yle.fi
  2. Uutiset

Afrikan pisin sisällissota päättyy

Eteläisen Sudanin 22 vuotta kestänyt sisällissota on virallisesti päättynyt. Rauhansopimus etelässä taistelleiden kapinallisten ja Sudanin hallituksen välillä allekirjoitettiin Keniassa. Sopimus lupaa etelälle mahdollisuuden irtautua Sudanista omaksi valtiokseen runsaan kuuden vuoden kuluttua.

Ulkomaat

Vuonna 1983 alkaneen sodan aikana on kuollut noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Neuvottelut rauhansopimuksesta kestivät 10 vuotta.

Sudanin kapinallisarmeijan puolesta rauhansopimuksen allekirjoitti sissijohtaja John Garang ja hallituksen puolesta nimensä kirjoitti varapresidentti Ali Osman Taha. Garang on toivonut, että hän pääsee ratkomaan Darfurin kriisiä, kun hänestä tulee maan yhtenäisyyshallituksen jäsen.

Afrikan pisimmän sisällissodan päättymistä olivat todistamassa lisäksi muun muassa Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki ja USA:n ulkoministeri Colin Powell.

Powell sanoi puheessaan, että rauhansopimus sulkee "pimeän luvun Sudanin historiassa". Samalla Powell toivoo, että sopimuksessa luvatut asiat myös pidetään.

Tuhannet sudanilaiset kokoontuivat sunnuntaina Juban kaupungin kaduille juhlimaan sodan päättymistä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi