1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merenpinta jälleen korkealla Turussa, Helsingissäkin suojattiin taloja

Turun satamassa laivamatkustajat ovat jälleen joutuneet siirtymään tilapäisiä kävelyramppeja pitkin laivoihin, kun merellä puhaltava myrskytuuli nosti torstaina vedenpinnan Turussa yli metrin normaalia ylemmäksi.

Kotimaan uutiset

Tie 40 eli Turun ohikulkutien jatke Raision ja Naantalin välillä suljettiin aamulla, koska tulvavesi peitti sen alleen.

Myös muun muassa Kemissä ja Vaasassa merenpinta on käynyt korkealla. Viikonlopun kaltaisia ennätyslukemia ei kuitenkaan ole enää luvassa.

Esimerkiksi Helsingissä meriveden nousu vaikutti taittuvan laskuun jo torstaina illansuussa pysyteltyään ensin usean tunnin ajan noin 90 - 95 senttiä tavanomaista korkeammalla. Sen sijaan Itä-Helsingissä Marjaniemessä vesi jatkoi vielä illallakin nousuaan. Helsingin pelastuslaitos varautui vedenpinnan nousuun operaatiolla, jolla pyrittiin suojelemaan noin 20:tä omakotitaloa vesivahingoilta. Pelastuslaitos, Helsingin rakennusvirasto, vesilaitos ja kolme pääkaupunkiseudun vapaapalokuntaa patosivat Niittyrannantien ja Marjaniementien välisen poukaman hiekkasäkeillä. Myös Jollaksen ja Laajasalon vesitilannetta seurattiin koko päivä. Perjantaiaamuun mennessä veden uskotaan kuitenkin laskevan runsaaseen 70 senttiin. Merentutkimuslaitoksen mukaan vedenpinta kävi Helsingissä torstain aikana enimmillään lähes 96 sentissä. Vahinkoja olisi todennäköisesti syntynyt, jos vesi olisi noussut yli 120 senttiä normaalia korkeammalle. Sunnuntaina kaikilla Suomenlahden vedenkorkeutta mittaavilla asemilla saavutettiin uusia paikallisia ennätyslukemia. Haminan 198 sentin lisäksi merivesi nousi Turussa 130 senttiä ja Helsingissä 151 senttiä tavallista korkeammalle. YLE24, STT Vedenkorkeuden seuranta Merentutkimuslaitoksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi