1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muinainen Babylon kärsii sotilaiden kourissa

Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot ovat aiheuttaneet tuhoa muinaisen Babylonin kaupungille Irakissa, kertovat brittiasiantuntijat sanomalehti Guardianin mukaan. Mm. amerikkalaisjoukot ovat käyttäneet Babylonia tukikohtanaan lähes Irakin sodan alusta lähtien.

Ulkomaat

British Museumin raportin mukaan joukot ovat vaurioittaneet kuulua Ishtarin porttia ja käyttäneet arkeologista materiaalia hiekkasäkkien täyttämiseen.

Sotilasajoneuvot ovat myös murskanneet 2 600 vuoden ikäisen tiilikiveyksen. Babylonia ovat käyttäneet tukikohtanaan mm. amerikkalaiset ja puolalaiset joukot. - Yhtä iso vääryys olisi, jos Egyptin suurten pyramidien viereen tai Britannian Stonehengeen rakennettaisiin sotilastukikohta, kauhistelee British Museumin Lähi-itä-osaston johtaja John Curtis. Hän kävi irakilaisten kutsusta tutkimassa Babylonille tehtyjä tuhoja. Myös arkeologi lordi Redesdale kuvaa raportin löytöjä kammottaviksi. - Sotilaat eivät ainoastaan tuhoa Irakin arkeologiaa, vaan myös koko maailman kulttuuriperintöä. Baabelin tornista ja riippuvista puutarhoistaan tunnettu Babylon oli yksi maailman keskeisistä kaupungeista kukoistuskautenaan noin 1800 - 600 eKr.

Kukoistuskausi alkoi kuningas Hammurabin kaudella. Kuningas Nebukadnessar II rakennutti kaupunkiin riippuvat puutarhat, jotka ovat yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Kaupungin tuho alkoi kun persialaiset valtasivat sen noin 538 eKr.

Babylon sijaitsee Eufrat-joen alajuoksun varrella noin 50 kilometriä Bagdadista etelään.

Lähteet: AP, YLE24

Lue seuraavaksi