Markkinaoikeus ruuhkautunut

Kuntien hankinnoista tehdyt valitukset ovat yleisiä, mikä ruuhkauttaa kolme vuotta sitten perustettua markkinaoikeutta. Viime vuonna vireille tuli yli 350 juttua, kun markkinaoikeus ehti käsitellä noin 250 valitusta, joista huomautettavaa löytyi joka toisesta.

talous

Valittaminen on halpaa yrityksille, mutta kunnalle se voi tuoda lisäkuluja ja hidastaa sen hankintojen tekemistä, kertoo tv-uutiset.

Markkinaoikeuden ylituomarin Olli Mäkisen mukaan oikeuskäytännössä on vakiintunut hyvitysmaksuksi noin viidestä kymmeneen prosenttiin hankinnan arvosta.

Markkinaoikeudessa on käsitelty mm. teleoperaattoreiden riitoja. Myös sähköyhtiöiden uskotaan valittavan sähkönsiirtohinnalle annetusta katosta.

Markkinaoikeuden ratkaisuista monen kunnan asukkaiden elämään vaikuttaa Turun alueen vesiprojekti. Kokemäenjoen vesiprojektia varten Turun seudun vesiosakeyhtiö kilpailutti kymmenien miljoonien eurojen vesijohtokaupan.

Tarjouskilpailun hävinnyt yhtiö valitti, koska tarjoukset pyydettiin pienemmästä putkimäärästä kuin hanke oikeasti vaati.

Markkinaoikeus kumosi kaupan ja antoi kuntien omistamalle Turun seudun vesiyhtiölle 200 000 euron sakon. Tv-uutiset Markkinaoikeus (siirryt toiseen palveluun)