Muslimien pyhiinvaellus huipentui

Yli kaksi miljoonaa muslimia on osallistunut muslimien pyhiinvaellukseen Mekassa. Torstaina alkoi kolmipäiväinen Eid al-Adha-uhrijuhla, joka päättää pyhiinvaelluksen.

Ulkomaat

Pyhiinvaellus huipentui jo keskiviikkona, jolloin pyhiinvaeltajat kokoontuivat rukoilemaan Mekan ulkopuolella sijaitsevalle Arafat-vuorelle. Profeetta Muhammedin uskotaan aikanaan pitäneen siellä viimeisen saarnansa.

Torstaina, pyhiinvaelluksen kolmantena päivänä, pyhiinvaeltajat ryhtyivät viettämään uhrijuhlaa, Eid Al-Adhaa. Monet uhraavat eläimen, yleensä lampaan.

Lisäksi juhlan rituaaleihin kuuluu paholaista symboloivien pylväiden kivittäminen Minassa lähellä Mekkaa. Viime vuonna 251 ihmistä tallautui tai tukehtui kuoliaaksi kivityksen aikana.

Eid Al-Adhaa vietetään sen muistoksi, että profeetta Abraham oli valmis uhraamaan oman poikansa Allahille. Uhrijuhlaa viettävät kaikki muslimit, eivät vain pyhiinvaellukselle osallistuvat. Se on toinen islamilaisessa laissa määrätyistä juhlista; toinen on ramadanin päättävä Eid Al-Fitr.

Pyhiinvaeltajien turvallisuutta vartioi jopa 50 000 viranomaista. Alueelle on myös pystytetty väliaikaisia sairaaloita ja klinikoita. Vapaaehtoistyöntekijät jakavat kuumuudessa kulkeville pyhiinvaeltajille juomaa ja ruokaa.

Muslimien tulisi varojensa mukaan käydä pyhiinvaelluksella ainakin kerran elämässään.

Lähteet: AFP, BBC