UM perustaa pieniä katastrofiryhmiä

Ulkoministeriö on päättänyt perustaa pieniä 3 - 4 hengen katastrofiryhmiä, jotka voidaan lähettää hyvin nopeasti ulkomaille auttamaan paikallista suurlähetystöä hädän hetkellä.

Kotimaa

Ulkoministeriön nopean toiminnan ryhmät kootaan ministeriön konsuleista vapaaehtoispohjalta, mutta tarvittaessa niitä voidaan laajentaa pelastus- ja lääkintäalan asiantuntijoilla.

Kriisialueella ryhmät tekevät tilannearvion ja pyytävät tarvittaessa lisää apua. Tätä varten niillä on riittävät tekniset varusteet ja kommunikaatiovälineet.

- Perusvarustukseen kuuluisivat hyvät viestintävälineet kuten kännykät, satelliittipuhelimet ja kannettavat tietokoneet nettiyhteyksin. Myös digi-kamerat ovat hyvin tärkeitä, kertoo UM:n konsuliasioiden yksikön päällikkö Pekka Hyvönen.

Hyvösen mukaan on tärkeää, että teksti, kuva ja ääni liikkuisivat mistä tahansa Helsinkiin - myös silloin, kun paikalliset verkot ovat epäkunnossa.

Nopean toiminnan ryhmät toimisivat ulkoministeriön alaisuudessa.

Ajatus komennuskuntien perustamisesta oli vireillä jo ennen Aasian katastrofia, mutta tapahtumat antoivat sille vauhtia.

Vastaavia ryhmiä on mm. Britannialla ja Norja on perustamassa omia ryhmiään.

Britannia loi ensimmäisen tällaisen komennuskunnan Balin vuoden 2002 terrori-iskujen jälkeen.

Lähteet: STT