1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Väitös: Autismi luultua yleisempää

Autismi on suomalaislapsilla luultua yleisempää, selviää Oulun yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöksestä. Kasvatustieteiden maisteri Marko Kielisen tutkimuksen mukaan autistista oireyhtymää esiintyy kahdella lapsella tuhannesta.

Osuus olisi melkein neljä kertaa suurempi kuin 16 vuotta sitten tehdyssä kartoitustutkimuksessa arvioitiin.

Autismitapaukset pystytään nykyään tunnistamaan tehokkaammin kuin aikaisemmin. Erityisen tärkeänä on pidetty tiedon välittämistä autismista ja sen sukuisista oireyhtymistä.

Autismi on neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa muun muassa kommunikointivaikeuksia. Sen rinnalla tavataan myös epilepsiaa ja kehitysvammaisuutta. Näitä esiintyy tosin harvemmin kuin on uskottu.

Tutkimuksen mukaan lähes puolella varhaislapsuuden autismidiagnoosiin saaneista lapsista ja nuorista ei ollut kehitysvammadiagnoosia. Epilepsiaa puolestaan havaittiin 18 prosentilla ja muita liitännäisdiagnooseja 12 prosenttia.

Tutkimuksessa korostetaan myös sitä, että mitä aiemmin yksilöllinen kuntoutus on aloitettu, sitä vähemmän tukitoimia tarvitaan myöhemmissä elämän vaiheissa.

Hoidon ja kuntoutuksen laiminlyönti taas koituu kalliiksi puhumattakaan henkisistä vammoista, joita voi syntyä perheille hoidon ja tukitoimien puuttuessa.

YLE24, STT Englanninkielinen tutkimus (Autism in Northern Finland) Oulun yliopiston palvelimella (siirryt toiseen palveluun)