1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koskinen puolustaa Suomen Zakajev-kantaa

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) puolustaa Suomen linjaa tshetsheeniaktivistin vierailukysymyksessä. Suomen viranomaiset eivät pystyneet takaamaan Ahmed Zakajeville vapaata maahantuloa ja poistumista. Venäjä yrittää pidättää Zakajevin epäiltynä yhteyksistä terrorismiin.

Kotimaan uutiset

Oikeusministeri Koskisen mukaan Ahmed Zakajevin luovuttamisesta ei voitu tehdä etukäteen päätöstä, koska ei tiedetä, millä perusteella Venäjä olisi luovutusta pyytänyt. Koskinen myös pitää aiheettomana asianajaja Matti Wuoren Helsingin Sanomissa esittämää arvostelua, jossa Wuori rinnastaa suomettumisen ja oikeusministeriön toiminnan luovuttamiskysymyksessä.

Tshetshenian syrjäytetyn presidentin Aslan Mashadovin erityisedustaja Ahmed Zakajev perui osallistumisensa Helsingissä pidettävään seminaariin. Hän ei uskaltautunut Vihreän liiton järjestämän seminaarin vieraaksi pidätyksen ja Venäjälle luovuttamisen pelossa.

Venäjä epäilee Zakajevia terrorismista ja on asettanut hänestä kansainvälisen etsintäkuulutuksen Interpolin kautta. Venäjä on syyttänyt Zakajevia osallisuudesta muun muassa Moskovan teatterikaappaukseen ja hyökkäyksiin venäläisiä vastaan vuosina 1996 - 1999.

Britannia pitää perättöminä Venäjän syytöksiä, joiden mukaan Zakajev on osallistunut terroritoimiin viime vuosikymmenen lopulla. Turvapaikan Britanniasta saanut tshetshenialaispoliitikko on vieraillut vastikään muun muassa Norjassa.

Zakajev joutui kuitenkin vuonna 2002 pidätetyksi Tanskassa, jossa hän osallistui Kööpenhaminassa pidettyyn thetsheenikokoukseen. Tanska totesi lopulta Venäjän esittämät todisteet thsetsheenipoliitikon syyllisyydestä riittämättömiksi ja vapautti hänet.

Myös Britannia on kieltäytynyt luovuttamasta Zakajevia venäläisviranomaisille vedoten siihen, että tämä joutuisi Venäjällä todennäköisesti kidutuksen kohteeksi.

Oikeusministeriön ohella vihreät olivat Zakajevin vierailusta yhteydessä myös muiden ministeriöiden virkamiehiin ja ulkoministeriöön.

YLE24

Lue seuraavaksi