1. yle.fi
  2. Uutiset

Sundance-festivaali kannustaa mielenilmaisuihin

Sunndance-filmifestivaali, Yhdysvaltain tärkein Hollywoodista riippumattomien elokuvien katsastustilaisuus, on alkanut Park Cityssä Utahissa. Festivaalien perustaja Robert Redford kannusti avajaisiksi elokuvantekijöitä ilmaisemaan omat mielipiteensä.

kulttuuri

Redfordin mukaan Sundance-festivaalin tehtävänä on antaa tilaa elokuvantekijöille, joilla on jotakin sanottavaa meidän ajastamme. - Pidän Sundancea toisinajattelun festivaalina ja iloitsen siitä, hän sanoi avajaisissa. Redford itse on pitkään ollut muun muassa ympäristönsuojelun ja sananvapauden puolestapuhuja. Festivaalien ensimmäisenä elokuvana sai ensi-iltansa Don Roosin ohjaama Happy Endings, jonka pääosissa näyttelevät Lisa Kudrow, Tom Arnold ja Maggie Gyllenthaal. Elokuvan pääteemoja ovat keskiverrosta poikkeavat elämäntyylit, valheet ja salaisuudet ja viime kädessä suvaitsevaisuus. Festivaalien johtajan Geoff Gilmoren mukaan Happy Endings oli sovelias avaus, koska siinä tutkitaan Yhdysvaltain nykyarvoja nopeasti muuttuvassa maailmassa. Sundace on kymmenpäiväinen tapahtuma, jonka aikana esitetään 120 elokuvaa, muun muassa dokumentti Murderball, joka kertoo neliraajahalvaantuneista urheilijoista, ja The Chumscrubber, satiirinen kuvaus lähiöelämästä.

Päättäjäispäivänä palkitaan parhaiksi katsotut dokumentit ja draamat. Koti- ja ulkomaisille elokuville on omat sarjansa.

Lähteet: Reuters, DPA

Lue seuraavaksi