1. yle.fi
  2. Uutiset

Jushtshenko vannoi virkavalansa

Ukrainan uusi presidentti Viktor Jushtshenko on vannonut virkavalansa parlamenttitalossa Kiovassa. Myöhemmin hän puhui kansalle Itsenäisyyden aukiolla, jossa oppositioväki osoitti viikkoja mieltään vaalivilpin takia, kunnes korkein oikeus määräsi uusimaan vaalien toisen kierroksen.

Ulkomaat

Itsenäisyyden aukio alkoi jo aamulla täyttyä eri puolelta Ukrainaa saapuneista kannattajista ja vallanvaihdoksen symboliksi nousseista oransseista sekä Ukrainan sinikeltaisista väreistä.

Jushtshenko sanoi puheessaan, että hänen tavoitteensa on varmistaa Ukrainalle täysipainoinen asema yhdistyneessä Euroopassa.

Hän on kuitenkin aiemmin korostanut, että haluaa samalla säilyttää läheiset suhteet Venäjään.

Virallisiin juhlallisuuksiin osallistui edustajia yli 40 valtiosta, muun muassa seitsemän maan presidentit, Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer ja Yhdysvaltain väistyvä ulkoministeri Colin Powell. Suomesta mukana on ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.).

Venäjä, joka kannatti presidentiksi Jushtshenkon vastaehdokasta Viktor Janukovitshia ei sen sijaan ole lähettänyt Kiovaan ministeritason edustajaa, vaan parlamentin ylähuoneen puhenmiehen Sergei Mironovin.

Juhlahumun laskeuduttua Jushtshenkoa odottaa joukko haasteita, joista vähäisin ei ole vaaliriidan jakaman maan yhdistäminen. Hallitusta, joka jätti eronpyyntönsä virkaanastujaisten yhteydessä, Jushtshenko pyysi jatkamaan, kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua.

- Me olemme osa eurooppalaista kansaa ja kulttuuria. Meillä on samanlaiset arvot. Emme ole enää Euroopan laidalla vaan keskellä Eurooppaa. Paikkamme on Euroopan unionissa, Jushtshenko julisti satoihin tuhansiin ihmisiin kasvaneelle väkijoukolle.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi