Suomalainen musiikki tuo tekijöilleen rahaa ulkomailta

Teosto keräsi keräsi viime vuonna ulkomailta 2,8 miljoonaa euroa esityskorvauksia suomalaisille musiikintekijöille ja -kustantajille. Määrä on lähes sama kuin vuotta aiemmin, kasvua edellisvuoteen oli runsaan prosentin verran.

kulttuuri

Nyt kerätyt korvaukset perustuvat musiikkiteosten esityksiin vuonna 2003, joten suomalaisen musiikin viimevuotinen menestys maailmalla ei vielä näissä luvuissa näy.

Suomalaisen kevyen musiikin suosio on kasvanut muun muassa Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Puolassa. Erityisesti The Rasmus menestyi vuonna 2003. Myös Darude ja HIM onnistuivat kasvattamaan suosiotaan.

Klassista suomalaista musiikkia on soitettu entistä enemmän Kanadassa, Australiassa ja Hollannissa. Kärkinimi on edelleen Jean Sibelius, mutta myös nykymusiikin tekijät ovat olleet hyvin esillä. Nykymusiikin säveltäjistä korvauksia ovat keränneet erityisesti EinojuhaniRautavaara, Magnus Lindberg ja Kaija Saariaho.

Esityskorvaukset kaikista Pohjoismaista sen sijaan pienenivät viime vuonna. Väheneminen johtuu suurelta osin esityskorvausten tilitysaikataulujen muutoksista Ruotsissa ja Tanskassa. Osa Teoston oikeudenomistajilleen keräämistä ulkomaantuloista vuoden 2003 esityksistä kotiutuu Suomeen vasta kuluvan vuoden aikana.

Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö. Sen tehtäviin kuuluu korvauksien kerääminen esimerkiksi radiossa tai konserteissa esitetystä musiikista. Järjestö edustaa säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikin kustantajia.

Lähteet: YLE24