Rudolf Koivu -palkinto Salla Savolaiselle

Vuoden 2005 Rudolf Koivu -palkinnon on voittanut Salla Savolainen kuvituksellaan lastenkirjaan Pikku Xing. Kirjassa Xing-tyttö adoptoidaan Kiinasta Suomeen. Teoksen on kirjoittanut Leena Virtanen ja kustantanut Tammi.

kulttuuri

Kilpailun tuomariston mukaan Savolaisen kuvitus on taidokas kuvallinen kertomus pienen ihmisen ja hänen uusien vanhempiensa kohtaamisesta ja vähittäisestä tutustumisesta toisiinsa. Henkilöiden ilmeet välittävät erilaisia tunteita ja tunnelmia matkassa vieraudesta läheisyyteen, välittömyyteen ja rakkauteen.

Tuomaristo kiittelee myös Savolaisen värien käyttöä, joka sekin kertoo siirtymisestä kulttuurista toiseen.

Rudolf Koivu -palkinnon jakaa valtakunnallinen graafisen suunnittelun järjestö Grafia. 6 000 euron arvoinen palkinto annetaan joka toinen vuosi. Savolainen on jo tunnettu lastenkirjakuvittaja Vuonna 1962 syntynyt Salla Savolainen on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolta vuonna 1994. Savolainen on kuvittanut useita lasten- ja nuortenkirjoja. Hän on muun muassa kuvittanut Tittamari Marttisen kirjoittamaa sarjaa Taneli Kaneli sekä tehnyt kuvituksen Mirja Orvolan kirjoittamaan Elmeriin (2000) Häneltä on ilmestynyt myös Kuudennen kerroksen Maikki (2002) ja Voi mokomaa (2003), joihin hän on kuvituksen lisäksi myös kirjoittanut tekstit. Palkinto muistuttaa lastenkirjakuvituksen merkityksestä Rudolf Koivu -palkintoa on jaettu vuodesta 1949 lähtien Koivun elämäntyön kunnioittamiseksi ja lastenkirjataiteen tason kohottamiseksi. Vuosina 1890 - 1946 elänyt Koivu oli yksi suomalaisen satukuvituksen uranuurtajista. Rudolf Koivu -palkintoa tavoitteli tällä kertaa 67 teosta, joista suurin osa oli pienten lasten kuvakirjoja. Helsinkiläisen Vironniemen päiväkodin esikoululaisten raati valitsi kilpailuun lähetettyjen kirjojen joukosta oman suosikkinsa, joka oli Aino Havukaisen ja Sami Tuomisen Tatu ja Patu Helsingissä.

Lähteet: STT, YLE24