1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n Rice tapasi Länsirannalla Abbasin

Yhdysvaltain tuore ulkoministeri Condoleezza Rice on tavannut maanantaina palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin Länsirannan Ramallahissa.

Ulkomaat

Hän kehui tapaamisen jälkeen Abbasin toimia Israelin vastaisten iskujen lopettamiseksi ja lupasi Yhdysvalloilta aktiivista otetta rauhanprosessissa.

Rice kertoi nimittävänsä kenraaliluutnantti William Wardin koordinoimaan palestiinalaisten turvallisuusremonttia ja valvomaan osapuolten välistä aselepoa.

Yhdysvallat aikoo myöntää lähikuukausina palestiinalaisille yli 40 miljoonaa dollaria pika-apuna mm. työpaikkojen luomiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen, Rice ilmoitti. Se on osa laajempaa noin 350 miljoonan dollarin apupakettia, josta presidentti George Bush kertoi viime viikolla.

Sunnuntaisessa tapaamisessaan Israelin pääministerin Ariel Sharonin kanssa Rice oli niin ikään tarjonnut USA:n osallistumista valvontatehtäviin.

Israel on suhtautunut penseästi kansainväliseen läsnäoloon palestiinalaisalueilla, koska pelkää sen heikentävän kykyään vastata sotilaallisin keinoin israelilaisten vastaisiin hyökkäyksiin.

USA:n keskustiedustelupalvelun CIA:n edellinen läsnäolo Lähi-idän tulitauon valvontaryhmässä päättyi vuonna 2003, kun kolme yhdysvaltalaista sai surmansa alueella.

Ricen edeltäjä Colin Powell vieraili Ramallahissa vuonna 2002. USA:n republikaanihallinto piti palestiinalaisten pitkäaikaisen presidentin Jasser Arafatin viime vuosinaan paitsiossa syyttäen tätä Lähi-idän rauhan esteeksi, mutta tukee nyt avoimesti seuraajaa Abbasia.

Ricen vierailu Lähi-idässä ajoittuu Israelin ja palestiinalaisten johtajien historialliseen tapaamiseen Egyptissä tiistaina. Kyseessä on ensimmäinen rauhankokous johtajatasolla neljään vuoteen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi