Uusi ruokavalio laskee kolesterolia tehokkaasti

Paljon kokojyväviljaa ja vihanneksia sisältävä ruokavalio alentaa kolesteroliarvoja yhtä paljon kuin kolesterolilääke, sanotaan tuoreessa kanadalaistutkimuksessa.

St. Michael's -sairaalan ja Toronton yliopiston lääkäreiden ja tutkijoiden suunnittelema ruokavalio sisältää muun muassa soijaa, manteleita, kauraa, ohraa, okraa ja munakoisoa. Lisäksi mukana on kasvisteroleja, joita käytetään esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja kolesterolia alentavissa margariineissa.

Tutkijoiden kehittämän ruokavalion tehokkuutta LDL-kolesterolin eli niin sanotun pahan kolesterolin alentamiseksi verrattiin kahteen erilaiseen ruokavalioon. Yksi oli vähärasvainen. Toinen oli muuten tavallinen, mutta koehenkilöt käyttivät Iovastatin-kolesterolilääkettä. 34 ylipainoista miestä ja naista noudatti eri ruokavalioita kuukauden jaksoissa.

Tutkimus osoitti, että noudattaessaan vähärasvaista ruokavaliota koehenkilöiden LDL-kolesteroli väheni 8,5 prosenttia. Lääke puolestaan alensi LDL-kolesteroliarvoa 33 prosenttia ja tutkijoiden kehittämä ruokavalio lähes 30 prosenttia.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä raportoitu tutkimus julkaistiin maanantaina.