1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viron presidentti erotti ulkoministeri Ojulandin

Viron presidentti Arnold Rüütel on hyväksynyt ulkoministeri Kristiina Ojulandin vapauttamisen tehtävistään. Erottamista vaati pääministeri Juhan Parts. Ero liittyy Viron ulkoministeriöstä kadonneisiin salaisiin asiakirjoihin.

Ulkoministeriöstä on kerrottu kadonneen kaikkiaan 91 salaiseksi luokiteltua asiakirjaa vuosilta 1996 - 2004. Asiakirjojen sisältöä ei ole ilmoitettu julkisuuteen.

Pääministeri Partsin mielestä ulkoministerin oli kannettava poliittinen vastuu luottamuspulan edessä. Reformipuoluetta edustava Ojuland, 38, itse ei olisi suostunut eroamaan.

Res Publica -puoluetta edustava Parts hillitsi torstaina väitteitä hänen kolmen puolueen hallituksensa kaatumisesta ja mahdollisista ennenaikaisista vaaleista. Hän ilmoitti uskovansa edelleen hallituksen työkykyyn.

- Yhden ministerivaihdon ei pitäisi olla ylitsepääsemätön ongelma, Parts sanoi.

Presidentti Rüütel on pelännyt hallituspuolueiden kiistan vaikeuttavan rajasopimuksen allekirjoittamista Venäjän kanssa.

Maat eivät ole vieläkään allekirjoittaneet rajalinjan määrittelevää sopimusta, vaikka molemmat osapuolet ovat periaatteellisesti hyväksyneet jo 1990-luvun lopulta valmiina olleen asiakirjan.

Ministeriero on Virossa jo toinen kolmen kuukauden kuluessa. Marraskuussa Viron puolustusministeri Margus Hanson joutui jättämään tehtävänsä murtovarkaan vietyä hänen asunnostaan puolustusministeriön asiakirjoja.