Hyppää sisältöön

Kirjailija Arthur Miller kuollut

Maailmankuulu kirjailija Arthur Miller on kuollut. 89-vuotiaana kuollut yhdysvaltalainen Miller oli aikansa merkittävimpiä näytelmäkirjailijoita. Hänen tunnetuin teoksensa on Kauppamatkustajan kuolema.

Teoksissaan Miller käsittelee usein perhettä, rakkautta, pysyvyyttä, arvojen murtumista sekä yksilön ja yhteiskunnan vastuuta. Vuonna 1988 hän sanoi haastattelussa, että kirjoittaa usein "ihmisten juurista, jos sellaisia on, sillä nykyään perheet ovat usein rikkonaisia, eivätkä ihmiset asu samoilla seuduilla kovin kauan."

Maine perustuu etenkin Kauppamatkustajan kuolemaan Millerin varhaisin teos on Honors at Dawn (1936). Ensimmäisen teoksensa kirjailija sai Broadwaylle vuonna 1944, kun The Man Who Had All the Luck tuli ensi-iltaan New Yorkissa. Hänen viimeiseksi näytelmäkseen jäi vuonna 2004 Chicagossa ensiesitetty Finishing the Picture. Miller sai uransa aikana lukuisia palkintoja kotimaassaan ja ulkomailla. Kauppamatkustajan kuolemasta (1949) hän sai arvostetun Pulitzer-palkinnon. Kirjailija oli tuolloin 33-vuotias. Teoksessa kirjailija kuvaa saavuttamatonta amerikkalaista unelmaa ja keskivertoperhettä, jonka isä Willy Loman romahtaa saatuaan potkut työstään. Loman tappaa itsensä arvellessaan, että vakuutusrahojen takia hänestä on perheelleen enemmän hyötyä kuolleena kuin elävänä. Muita kuuluisia näytelmiä ovat muun muassa Näköala sillalta (1955), Kaikki minun poikani (1947) ja Jälkeen syntiinlankeemuksen (1964). Miller kirjoitti myös muun muassa romaaneja. Näytelmässä Tulikoe (tai Noitavaino) (1953) Miller kuvaa Yhdysvaltain kommunistivainoja. Niiden uhriksi hän joutui itsekin 1950-luvulla. Häntä epäiltiin epäisänmaalliseksi vasemmistolaisten mielipiteidensä vuoksi ja hän joutui edustajainhuoneen kuulusteluihin. Painostus paheni, kun hän ei suostunut nimeämään "muita vasemmistolaisia". Sittemmin Millerin maine kuitenkin vain kasvoi, ja häntä ja Tennessee Williamsia pidetään Yhdysvaltain merkittävimpinä 1900-luvun näytelmäkirjailijoina. Miller oli juutalaista siirtolaissukua

New Yorkissa vuonna 1915 syntynyt Miller oli juutalaista sukua. Hänen vanhempansa olivat tulleet maahan Itä-Euroopasta. Isä loi omaisuuden vaateteollisuudessa, mutta menetti rahansa 1930-luvun lamassa.

Kirjailija itse työskenteli muuun muassa kuorma-autonkuljettajana, autotehtaassa ja toimittajana kerätäkseen rahaa teatteritieteen ja journalismin opintoihinsa Michiganin yliopistossa. Hän valmistui vuonna 1938.

Vuonna 1940 Miller meni naimisiin luokioaikaisen ihastuksensa Mary Slatteryn kanssa. He saivat kaksi lasta, Janen ja Robertin. Avioliitto kariutui, kun kirjialija rakastui näyttelijä Marilyn Monroen kanssa.

Samana vuonna 1962 Miller meni kolmansiin naimisiin itävaltalaisen valokuvaajan Inge Morathin kanssa. Avioliitto kesti vuoteen 2002 asti, jolloin vaimo kuoli. Pariskunnalla on yksi lapsi, vuonna 1963 syntynyt tytär Rebecca.

Arthur Miller kuoli torstai-iltana kotonaan Connecticutissa läheistensä ympäröimänä, ilmoittaa hänen avustajansa Julia Bolus. Kirjailijalla oli sydänvika, syöpä ja keuhkokuume. Hän oli ollut sairaalahoidossa, mutta pääsi kotiin muutama viikko sitten.

Monroe ja Miller menivät naimisiin vuonna 1956. Liitto sai valtavasti julkisuutta, josta Miller ei omien sanojensa mukaan erityisemmin pitänyt. Pariskunta erosi vuonna 1961.

Myrskyisän avioliiton jälkeen Miller kuvasi Monroeta muun muassa hyvin suoraksi, itsetuhoiseksi ja surulliseksi naiseksi, jota hän ei yrityksistään huolimatta pystynyt auttamaan. Monroe kuoli vuonna 1962.