1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsi-Afrikan maat määräsivät pakotteita Togolle

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö Ecowas on määrännyt Togolle pakotteita vastalauseena armeijan johtamalle vallansiirrolle. Armeija nosti kuun alussa presidentiksi Faure Gnassingben. Gnassingbe taipu tänään kansainvälisen paheksunnan alla järjestämään pian vaalit, mutta tämä ei Ecowasin mukaa riitä, vaan Gnassingben on erottava.

Armeija nosti Gnassingben maan johtoon 5. helmikuuta, kun tämän isä, maata 38 vuotta johtanut Gnassingbe Eyadema kuoli.

Lain mukaan tehtävän olisi pitänyt siirtyä parlamentin puhemiehelle, jonka olisi tullut johtaa maa pikaisiin vaaleihin. Parlamentti muutti kuitenkin lakia niin, että Gnassingbe voisi hallita maata isänsä kauden loppuun eli vuoten 2008 asti.

Vallansiirto johti kansainväliseen vastalausemyrskyyn. Sen tuomitsivat paitsi Ecowas ja Afrikan unioni myös mm. YK, EU ja entinen siirtomaaisäntä Ranska.

Gnassingbe ilmoittikin lauantaina, että maassa järjestetään presidentinvaalit 60 päivän kuluessa. Hän sanoi kuitenkin jatkavansa maan johtamista vaaleihin asti.

Togon pääkaupungissa Lomessa järjestettiin lauantaina tähän asti suurin mielenosoitus Gnassingbea vastaan. Arviot osanottajien määrästä ovat vaihdelleet 10 000:sta yli 25 000:een.