1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jazz-aarteistoa huutokaupattiin New Yorkissa

Jazzin mestareiden soittimia ja muuta esineistöä myytiin sunnuntaina New Yorkissa historialliseksi luonnehditussa huutokaupassa.

Kaupan oli 430 kohdetta: instrumentteja, vaatteita ja musiikkikappaleiden nuotinnoksia mm. Louis Armstrongilta, Benny Goodmanilta ja John Coltranelta.

Yksi tapahtuman vetomnauloista oli Charlien Parkerin saksofoni, jonka myyntihinta nousi 261 750 dollariin (noin 200 000 euroa). Kun Parker kuoli vuonna 1955, saksofonistoin leski Chan piilotti soittimen sänkynsä alle. Chan luovutti saksofonin tyttärelleen vasta juuri ennen kuolemaansa vuonna 1999. Kiivaan tarjouskilpailun kohteeksi joutui myös kolme paperiarkkia, joille John Coltrane kirjoitti klassikkosävelmänsä A Love Supreme alkuperäisen sovituksen. Sovitus vaihtoi omistajaa 129 500 taalalla.

Vaikka jazz-huutokauppa olikin suuri menestys, huutokauppahuone oli arvioinut joidenkin esineiden arvon liikaakin yläkanttiin. Niinpä esimerkiksi John Coltranen saksofoni jäi myymättä, kun siitä ei tarjottu lähtöhinnaksi asetettua puolta miljoonaa dollaria.