Uusi merikaapeli Suomesta Ruotsiin

Suomen ja Ruotsin välille rakennetaan uusi merikaapeli sähkönsiirtoon. Kaapelin rakentamisesta ovat sopineet maiden kantaverkoista vastaavat yhtiöt Fingrid ja Svenska Kraftnät.

talous

Fingridin mukaan uusi merikaapeli vahvistaa Suomen ja Ruotsin välisiä sähkön siirtoyhteyksiä ja liittää pohjoismaiset sähkömarkkinat aiempaa kiinteämmin toisiinsa. Kaapeli myös vähentää tilapäisiä sähkön hintaeroja.

Jos kilpailu toimii, vaikutusten pitäisi näkyä mus kuluttajien sähköstä maksamissa hinnoissa, Finngridin toimitusjohtaja Timo Toivonen vakuuttaa. Toisaalta investointi vähentää mahdollisuuksia vähentää kantaverkkomaksuja, mikä pienentänee projektin sähkön hintaa alentavia vaikutuksia.

Uuden merikaapelin on määrä valmistua syksyllä 2010. Kaapelin kokonaispituus on liki 300 kilometriä. Merikaapelin investointikustannusten odotetaan nousevan 200 miljoonaan euroon. Yritykset jakavat kustannukset puoliksi.

Pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteisjärjestö Nordel on esittänyt yhteensä viiden uuden siirtoyhteyden rakentamista.

Fingridin mukaan Suomen ja Ruotsin välille rakennettava kaapeli on ensimmäinen Nordelin kehittämissuunnitelman mukainen konkreettinen investointipäätös.

Lähteet: YLE24, STT