1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kemiran vuodosta korvausvaateita

Kemiralta perätään miljoonien kruunujen korvauksia Helsingborgissa Ruotsissa kolmisen viikkoa sitten sattuneesta rikkihappovuodosta, kertoo Helsingborgs Dagblad.

Vahingonkorvausvaatimuksia on alkanut sadella lähistön yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Yksi suurimmista korvausten hakijoista on elintarvikeyritys Unilever Bestfood, joka kärsi onnettomuudessa tuotannon keskeytyksistä. Siltä jäi toimittamatta 65 tonnia margariinia ja kermaa. Unileverin menetykset ovat miljoonia kruunuja.

Muut yritykset esittävät 50 000 - 200 000 kruunun vaateita.

Myös alueella sijaitseva pizzeria koki taloudellisia menetyksiä, kun pizza- ja pasta-annoksia tilanneet asiakkaat eivät tulleetkaan hakemaan tilaamiaan ruokia. Pizzeria vaatii 15 000 euron korvauksia.

Kemiran tiedotusosastolta sanottiin ruotsalaislehdolle, että korvauksia vaativat tahot saavat lomakkeen, jossa heidän tulee perustella vaatimuksensa. Korvausvaatimuksen perusteena voi olla häiriöt tuotannossa, myynnin väheneminen tai yksityishenkilön menetetyt ansiot.

Tiedotuspäällikkö Kari Savolaisen mukaan vasta myöhemmin selviää, miten vakuututkset kattavat muiden vahingot. Hänen mukaansa on myös ennenaikaista arvioida, keneltä on tulossa Kemiralle suurimmat korvausvaatimukset.

Kemiran Helsingborgin tehtaalta valui miljoonia litroja 96-prosenttista rikkihappoa maahan ja suojapenkereen yli mereen. Onnettomuuden vuoksi kaupunkilaisia kehotettiin pysymään sisätiloissa.

STT, Startel, YLE24