1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lakiuudistus tarkentaa kosmetiikan tuotetietoja

Kahden viikon päästä voimaan tuleva uusi kosmetiikkalaki takaa kuluttajalle aiempaa tarkemmat tiedot kosmetiikkatuotteiden sisällöstä.

Kotimaan uutiset

Uusien säännösten mukaan ainesosaluetteloon on merkittävä 26 yleisimmän allergisoivan hajusteainesosan nimet. Myös kosmetiikan säilyvyysmerkinnät muuttuvat siten, että yli 30 kuukautta säilyvät tuotteet saavat Säilyvyys avaamisen jälkeen -merkinnän. Merkintä kertoo, kuinka kauan tuotetta voi turvallisesti ja oikein säilytettynä käyttää avaamisen jälkeen. Laki astuu voimaan 11. maaliskuuta, mutta tätä ennen pakatut ja valmistetut tuotteet saa myydä loppuun. Kosmetiikkatuotteisiin lukeutuvat sampoot, meikit ja ihonhoitoineet. Eläinkokeet kielletään asteittain

Kosmetiikkalaki koskee myös eläinkokeiden käyttöä kosmetiikan testauksessa.

Suomessa on valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläinkokeilla ollut kiellettyä jo syksystä 2004 lähtien.

Tuotteiden ainesosien testaaminen eläinkokeilla kielletään sitä mukaa, kun vaihtoehtoisia menetelmiä saadaan käyttöön. Kiellot tulevat voimaan testeistä riippuen viimeistään keväällä 2009 tai keväällä 2011.

Kuluttajavirasto toteaa tiedotteessaan, että Suomessa kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia ei ole käytännössä enää vuosiin testattu eläinkokeilla.

Lähteet: STT, YLE24

Lue seuraavaksi