1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jukos pyytää uudelleenharkintaa

Venäläinen öljyjätti Jukos pyytää amerikkalaista tuomioistuinta harkitsemaan uudelleen perjantaista päätöstään, ettei Jukosille suoda konkurssisuojaa.

talous

Jukosin mukaan tuomari Letitia Clarke teki virheen hylätessään yhtiön vetoomuksen, ja tuomioistuimen päätös vahingoittaa yhtiötä.

Jukos hakee Yhdysvalloista lainsuojaa, jotta velkojat eivät voisi kajota sen omaisuuteen. Jukosin mukaan Kreml yrittää tuhota yhtiön ja sen vangitun johtajan Mihail Hodorkovskin.

Tuomioistuin päätti, ettei sillä ole asiassa toimivaltaa, koska Jukosilla ei ole tarpeeksi toimintaa Yhdysvalloissa. Oikeuden mukaan Venäjän valtion pitäisi myös olla mukana kun kiistaa ratkotaan.

Jukos yritti joulukuussa jättämällään vetoomuksella estää yhtiön tärkeimmän tytäryhtiön, Juganskneftegazin pakkohuutokaupan. Juganskneftegaz huutokaupattiin kaikesta huolimatta. Sen osti aiemmin tuntematon ryhmittymä, joka pian päätyi Rosneft-yhtiölle. Rosneftillä on läheiset suhteet Kremliin.

Teksasilaisen tuomioistuimen mukaan Jukosin tulisi asiassaan käyttää venäläisiä tuomioistuimia tai eurooppalaista välimiesmenettelyä. Jukos onkin jättänyt kanteen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle. Yhtiön huomattava tytäryhtiö, Menatep Group taas vaatii Venäjän valtiolta 28,3 miljardin dollarin vahingonkorvausta.

Jukos harkitsee myös asian viemistä ylempiasteiseen oikeusistuimeen Yhdysvalloissa.

Yhtiö huomauttaa, että venäläiset oikeusistuimet ovat toistuvasti torjuneet yhtiön vetoomukset, eikä välimiesmenettely turvaa yhtiön omaisuutta.

Teksasissa Jukosin asia tulee seuraavan kerran käsittelyyn 1. maaliskuuta.

Lähteet: AP, Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi