1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Powell arvostelee Irakin miehitystä

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell arvostelee brittiläisessä Daily Telegraph -lehdessä voimakkaasti Irakin miehitystoimia.

Ulkomaat

Hänen mukaansa Irakia miehittävä voima määriteltiin alusta lähtien liian pieneksi, koska armeijan johto ei ymmärtänyt vastarinnan laajuutta. Vaikka sotilaat taistelivatkin mainiosti, sodanjälkeiseen Irakin eheyttämiseen voima oli liian vähäinen.

Irakissa oli viime syksynä noin 123 000 yhdysvaltalaissotilasta. Niiden määrä nousi 150 000:een Irakin vaalien ajaksi. Liittoumaan kuului lisäksi 26 000 sotilasta muista maista.

Powell sanoo varoittaneensa presidentti Bushia jo marraskuussa 2002, että sotiminen on helppoa, mutta rauhan aikaansaaminen Irakiin erittäin vaikeaa. Hän ennusti, että Irak hajoaa kuin kristallilasi, ja osien kokoaminen tulee olemaan työlästä.

Tämän takia presidentti Bush antoi hänelle vielä ennen sotaa uuden tilaisuuden yrittää hankkia uusi Irakia koskeva YK:n turvallisuusneuvoston päätös. Yritys kuitenkin epäonnistui.

Hän arvioi lehtihaastattelussa, että Yhdysvaltain johdolla on vielä paljon työtä, että se saa suhteensa Eurooppaan kuntoon. Varsinkin Euroopan yleisen mielipiteen parantamiseksi on vielä paljon tehtävää.

Powellin lausunto antaa ymmärtää, että hänen mielipide-eronsa puolustusministeri Donald Rumsfeldin kanssa ovat olleet huomattavat. Hän ottaa mm. etäisyyttä Rumsfeldin tokaisuun, että Ranska ja Saksa ovat "vanhaa Eurooppaa" ja Yhdysvaltain liittolaiset "uutta Eurooppaa".

Powell sanoo, ettei milloinkaan itse käyttänyt ilmaisua, koska se ei ollut käyttökelpoinen luonnehdinta.

Lähteet: Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi