Iran kieltää IAEA:lta ydintarkastukset

Iran on kieltänyt YK:n asetarkastajilta pääsyn Parchiniin, jossa USA väittää Iranin simuloivan ydinasetestejä. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat haluavat palata Parchiniin, sillä he näkivät tammikuussa vain osan armeijan laitoksesta. Iranin mukaan lisävierailulle ei ole aihetta.

Ulkomaat

IAEA:n varajohtaja Pierre Goldschmidt sanoo, että Iran on myös kieltäytynyt kertomasta Lavizanin laitoksesta, jossa on epäilty olevan ydintekniikkaan liittyvää toimintaa.

Goldschmidtin mukaan Iran myös rakentaa Arakiin edelleen vesireaktoria, joka voi tuottaa uraania, vaikka IAEA on pyytänyt lopettamaan rakentamisen.

IAEA:n asiantuntijat eivät diplomaattilähteiden mukaan kuitenkaan usko, että Iranilla olisi vielä valmiudet rakentaa ydinasetta eivätkä järjestön tarkastajat ole löytäneet merkkejä asehankkeista tarkastusmatkoillaan maahan.

Iran sanoo, että se haluaa käyttää rikastusteknologiaa ainoastaan ydinvoimaloidensa polttoaineen tuottamiseen. Yhdysvallat kuitenkin väittää, että Iran haluaa rikastusprosessista saatavaa ainetta, jota voidaan käyttää ydinkärkien valmistamiseen.

AP, AFP, STT