Saksassa kylmintä yli sataan vuoteen

Pakkanen, lumi ja sumu ovat sotkeneet tie-, raide- ja lentoliikennettä ympäri Keski- ja Etelä-Eurooppaa. Monin paikoin on mitattu kylmimpiä lämpötiloja, joita tilastoihin on koskaan merkitty, ja myös lunta on satanut runsaasti.

Stuttgartissa Saksassa mitattu -18,5 astetta on maaliskuun kylmin lämpötila 105 vuoteen. Berchtesgadenin vuorilla Baijerissa pakkasasteita on ollut peräti 43,5, lähes alueen ennätys.

Myös Sveitsissä Bernissä -15,5 astetta on lyönyt yli satavuotisen ennätyksen, ja Kroatiassa on hytisty -21 asteessa. Ranskassa rikkoutui vuoden 1971 ennätys, kun elohopea laski Sauguesin lämpömittareissa -29,5 asteeseen.

Tshekissä puolestaan on saatu kaikkien aikojen ennätysmäärä lunta, eikä 40 sentin lumisade ole Skotlannissakaan vallan tavallinen ilmiö.

Ukrainassa myrkytuuli on katkaissut sähköt yli 2 500 kaupungista ja kylästä, ja lumisade on tukkinut jopa päätiet. Pelkästään Odessan alueella yli 800 ajoneuvoa on juuttunut kinoksiin. Lumisateen ennustetaan jatkuvan päiviä.

Epätavallinen talvi on tulossa Euroopan valtioille kalliiksi lämmityslaskuina ja muutenkin. Esimerkiksi Etelä-Espanjassa Huelvassa tämän vuoden sadon, muun muassa mansikoiden, lasketaan jo kärsineen 80 miljoonan euron vahingot.

Välitöntä haittaa sää on aiheuttanut liikenteelle muuallakin kuin Ukrainassa.

Pelkästään Madridin El Pratin lentokentältä Espanjasta on peruttu 180 lentoa, Sveitsissä raiteiden jäätyminen on pysäyttänyt kymmeniä junia, ja Gibraltarin salmen kovat tuulet ovat rantauttaneet Espanjan ja Marokon väliset lautat.

AFP, Itar-Tass