Muslimioppinut Bashir tuomittiin Indonesiassa

Indonesiassa oikeus on tuominnut tunnetun radikaalin muslimioppineen Abu Bakar Bashirin 2,5 vuodeksi vankeuteen yhteyksistä terrori-iskuun Balilla.

Ulkomaat

Oikeuden mukaan Bashir oli osallisena salaliitossa, joka johti Balilla vuonna 2002 tuhoisiin pommi-iskuihin. Iskuissa kuoli 202 ihmistä. Uhreista suuri osa oli länsimaisia turisteja.

Osa Bashirin terrorismi- ja rikossyytteistä kaatui oikeudessa. Häntä ei mm. saatu vastuuseen Jakartan Marriott-hotelliin tehdystä iskusta vuonna 2003. Syyttäjä yritti saada Bashirin vankilaan kahdeksaksi vuodeksi. Häntä uhkasi jopa kuolemantuomio.

Bashir, 66, on ollut vangittuna viime vuoden huhtikuusta, joten hän päässee vapaaksi ensi vuoden lopulla. Hän saapui oikeuteen vahvassa poliisivartiossa ja julisti samalla toimittajille Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin pahuutta. Lännen tiedustelu on liittänyt Bashirin al-Qaidan paikallisen haaran, Jemaah Islamijahin, johtoon. Yhdysvaltain Jakartan-lähettiläs sanoikin olevansa pettynyt, että Bashirin vankeustuomio on lyhyt. Myös Australia moitti tuomiota. Reuters, AP, AFP