Ydinsaasteita pääsi skottirannalle

Skotlannin Dounreayn ydinvoimalan entinen turvatarkastaja on kertonut voimalan laajoista ympäristörikoksista 1960 - 1980-luvuilla. Tarkastaja Herbie Lyall kertoo The Sunday Times -lehdessä, että erittäin radioktiivista jätettä päästettiin putkistoon matala-aktiivisen sijasta.

Ulkomaat

Hiekanjyvän kokoisia aineosasia löytyi vuoden 1984 tutkimuksessa paikalliselta uimarannalta, mutta löydöstä vaiettiin. Lyall kertoo myös itse olleensa salaamassa havaintoa.

The Sunday Timesin mukaan viime perjantaina löytyi cesium-137:ää sisältänyt kivi toiselta rannalta, 20 kilometrin päästä voimalasta.

Ensi kuussa julkaistavan leukemiatutkimuksen odotetaan paljastavan alueella poikkeuksellisen paljon leukemiaa. Tutkimuksessa ovat mukana Britannian ydinvoimaloiden ja sotilastukikohtien ympäristöt.

Lyallin mukaan voimalassa käsiteltiin radioaktiivisia aineita muutoinkin huolimattomasti, mikä hänen mukaansa johti ainakin kahden työntekijän syöpäkuolemaan. Lyall kertoo muun muassa, miten jätekaivosta otettiin näytteitä naruun sidotulla kumisaappaalla, koska laitteisto oli kelvoton.

Voimalasta myös vietiin kaatopaikoille radioaktiivisia aineita sisältäviä merkitsemättömiä säiliöitä ja tilapäisiin matala-aktiivisen jätteen varastokuoppiin jätettiin vuosiksi korkea-aktiivisia aineita, Lyall kertoo.

"Voimalan johto käski olla hiljaa" Hän sanoo valittaneensa puutoksista toistuvasti voimalan johdolle ja ammattiliitoille, mutta valituksiin kiinnitettiin hänen mukaansa hyvin harvoin huomiota. Kerran hän sanoo kieltäytyneensä laittoman tehtävän suorittamisesta, mutta saaneensa varoituksen niskuroinnista. Voimalan omistava Britannin ydinenergiahallinto on myöntänyt plutonium- ja uraniumpäästöt, mutta sanoo valvonnan sittemmin tiukentuneen, The Sunday Times kertoo. Ydinenergiahallintoa odottaa rikossyyte. Myös Lyall saattaa joutua syytteeseen salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Donreayn nykyinen projektijohtaja Sandy Mc Whirter myöntää, että jotkut entisistä käytännöistä saattavat tätä nykyä kuulostaa huolimattomilta tai jopa rikollisilta. Hän sanoo kuitenkin, että Lyall on saattanut tulkita asioita väärin, eikä kaikkea hänen sanomaansa voida nyt osoittaa todeksi. AFP, YLE24