1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä: Tshetsheenikapinallisten johtaja Mashadov surmattu

Tshetsheenikapinallisten johtaja Aslan Mashadov on kuollut, kertoi Venäjän armeija tiistaina. Venäjän mukaan Mashadov surmattiin erikoisoperaatiossa Tolstoi-Jurtin kylässä Tshetsheniassa.

Ulkomaat

Venäjän televisiossa on näytetty ruumista, jonka sanottiin olevan Mashadov.

Venäjän mukaan Mashadov oli tarkoitus pidättää hengissä ja kuolettava laukaus oli hänen oman henkivartijansa aseesta. Syynä saattoi Venäjän mukaan olla se, että Mashadov oli henkivartijoineen hyvin ahtaassa bunkkerissa, jossa operointi oli hankalaa.

Mashadov johti Tshetshenian itsenäisyyttä vaativia joukkoja, jotka pysäyttivät Venäjän joukot vuosien 1994 - 1996 sodassa. Venäjän vetäydyttyä hänestä tuli Tshetshenian presidentti.

Sittemmin hän menetti vaikutusvaltaansa kapinallisjohtaja Shamil Basajeville, ja Venäjän joukkojen palatessa 1999 Mashadovin joukot olivat melko pienet.

Kapinallisten edustajan Ahmed Zakajevin mukaan Mashadovin seuraaja valitaan päivien sisällä. Hänen mukaansa Mashadovin kuolema on suuri takaisku kapinallisille, muttei kuitenkaan lamauta heidän vastarintaansa. Lontoossa oleskeleva Zakajev näytti pitävän televisiokuvien perusteella selvänä, että kapinallisjohtaja on todellakin kuollut.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi