1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mashadovin surma jakaa mielipiteitä

Venäjällä mielipiteet tshetsheenikapinallisten johtajan Aslan Mashadovin tiistaisen surman vaikutuksista jakautuvat. Toiset uskovat surman parantavan rauhan mahdollisuuksia, toisten mukaan se vain pahentaa konfliktia. Kapinallisten edustaja vakuuttaa, että vastarinta jatkuu.

Ulkomaat

Osa arvioi, että Mashadovin surma on ratkaiseva isku tshetsheenisisseille, lamauttaa heidän taistelutahtonsa ja nopeuttaa rauhan saamista Tshetsheniaan. Monet myös uskovat, että on vain ajan kysmys, milloin toinen tshetsheenisissien johtaja Shamil Basajev kokee Mashadovin kohtalon.

Osa sen sijaan uskoo, että surma laukaisee uuden terroriaallon ja vain pahentaa tilannetta. Heidän mukaansa Mashadovin kanssa Venäjä olisi voinut käydä rauhanneuvotteluja, mutta nyt sissien joukossa ei ole ketään, jonka kanssa voisi neuvotella.

Suomalaistutkija Mikko Palonkorpi Aleksanteri-instituutista pitää rauhan mahdollisuuksia Tshetsheniassa vähäisinä eikä usko, että Venäjä Mashadovin surman myötä muuttaa Tshetshenian-politiikkaansa.

Tämä tapahtuma voisi autaa mahdollisia rauhanneuvotteluja ainoastaan sitä kautta, että Mashadov korvataan jollain toisella henkilöllä, jota Venäjä ei ole julistanut nimeltä terroristiksi, Palonkorpi arvioi Ylen Aamu-TV:n haastattelussa. Venäjä ei kuitenkaan tähän astikaan ole puhunut rauhanneuvotteluista, hän korosti.

Mashadov oli ensimmäisessä Tshetshenian sodassa itsenäisyyttä vaatineiden tshetsheenikapinallisten komentaja ja hänet valittiin presidentiksi sodan jälkeen vuonna 1997. Hän joutui syrjään ja alkoi uudelleen johtaa sissien vastarintataistelua vuonna 1999, kun tuolloin pääministerinä ollut Vladimir Putin lähetti Tshetsheniaan uudelleen Venäjän joukkoja.

Mashadovia pidettiin maltillisempana sissijohtajana kuin Basajevia, joka on ilmoittanut joukkojensa tehneen mm. useita Venäjän terrori-iskuista. Osa tarkkailijoista uskoo, että Mashadovin surma lisää Basajevin vaikutusvaltaa.

Venäjä piti kuitenkin myös Mashadovia terroristina ja oli luvannut sekä hänestä että Basajevista kymmenen miljoonan dollarin löytöpalkkion. Mashadov itse kiisti, että hänellä olisi tekemistä terrori-iskujen kanssa ja ehdotti toistuvasti Venäjälle rauhanneuvotteluja.

Sissit: Vastarinta jatkuu

Sissien Lontoossa asuva edustaja Ahmed Zakajev puolestaan vakuutti tiistaina, että Mashadoville valitaan pian seuraaja ja sissien vastarinta jatkuu. Hänen mukaansa Mashadovin surma on hyvin suuri menetys, muttei kuolinisku sisseille, kuten Putin luulee.

Zakajev myös varoitti, että Mashadov on kuolleena Kremlille vaarallisempi kuin koskaan elämänsä aikana, jolloin hän esitti Venäjälle vuoropuhelua.

Venäjä torjui toistuvasti Mashadovin neuvotteluehdotukset sanomalla, ettei se neuvottele terroristien kanssa.

Presidentti Vladimir Putin kommentoi tiistaina surmaa lyhyesti sanomalla, että Tshetsheniassa riittää yhä työtä. Hän myös lupasi palkita surmaan osallistuneet.

YLE, Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi