Terrorismilaki pysähtyi ylähuoneeseen

Britannian parlamentin ylähuone on hylännyt äänin 250-100 kiistellyn terrorismin vastaisen lain. Ylähuone vaati lakiin myönnytyksiä, muun muassa määräajan sen olemassaololle.

Ulkomaat

Ylähuone vaati lakiin myös entistä suuremman todistustaakan ennen valvontatoimien määräämistä. Blair torjui ehdotukset kuitenkin lain vesittämisenä ja sanoi, että se lähettäisi terroristeille väärän signaalin.

Alahuone ehti hyväksyä lakiesityksen keskiviikkona äänin 348-240 sen jälkeen kun pääministeri Tony Blair oli suostunut tekemään siihen joitakin myönnytyksiä.

Sisäministeri Charles Clarken mukaan lakiesitystä muutettiin niin, että tuomarin on tarkastettava epäiltyjen valvontaan ja liikkumisen rajoittamiseen liittyvät päätökset. Aiemman esityksen mukaan määräysvalta oli sisäministerillä.

Lakiesitykseen tuli myös lisäys, jonka mukaan parlamentti käy lain joka vuosi uudelleen läpi.

Ylähuoneen hylkäämisen jälkeen laki palaa jälleen alahuoneeseen. Jos kompromissia ei saada aikaan tai jompikumpi osapuoli ei anna periksi, esitystä voidaan pallotella edestakaisin sen raukeamiseen saakka.

Jos laki menisi läpi, viranomaiset voisivat määrätä terroristiepäillylle seurantapannan tai kotiarestia ilman hänen asettamistaan syytteeseen. Valvontatoimet on tarkoitettu niitä tapauksia varten, joissa tiedustelutiedot antavat aiheen epäillä henkilöä terrorismiaikeista, mutta häntä ei voida haastaa oikeuteen.

Arvostelijoiden mukaan laki kaventaa kansalaisoikeuksia. Blair puolustaa lakia mm. sanomalla. että on välttämätöntä ja oikein suojella sen suuren enemmistön oikeuksia, joka haluaa suojaa terrorismia vastaan.

Brittiläinen vetoomuskomissio ilmoitti torstaina vapauttavansa takuita vastaan terrorismista epäillyn miehen, jota on pidetty vuodesta 2001 alkaen vangittuna ilman oikeudenkäyntiä. Häntä aiotaan kuitenkin valvoa elektronisesti.

Vetoomuskomission mukaan kahdeksan muuta ilman oikeudenkäyntiä vangittuna pidettyä vapautetaan vielä perjantain aikana.

Vanha terrorismilaki umpeutuu maanantaina, ja jos viranomaiset eivät hyväksy uutta lakia siihen mennessä, on viimeisinkin epäilty vapautettava. Laki salli ulkomaisten terroristiepäiltyjen pitämisen pidätettynä määräämättömän ajan. Britannian korkein oikeus katsoi kuitenkin viime vuonna, että lakia on muutettava.

Lähteet: BBC, AP, AFP, Reuters