1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tshetsheenikapinallisille entistä kovempi johtaja

Tshetshenian kapinalliset ilmoittavat, että tiistaina surmatulle Aslan Mashadoville on saatu seuraaja. Seuraajaksi nousee Abdul-Kalim Saidullajev, joka on Tshetshenian islamilaisen tuomioistuimen entinen johtaja.

Ulkomaat

Mashadovin sanotaan itse valinneen Saidullajevin seuraajakseen jo kaksi vuotta sitten.

Venäläislähteen mukaan Saidullajev - varsin tuntematon uskonoppinut - olisi alkuperältään saudi. Hänen arvellaan olevan merkittävä tekijä kapinallisten rahoituksen turvaamisessa. Tshetsheenilähde sanoo, että hän olisi kotoisin pikkukylästä Tshetsheniasta.

Venäläismieliset tshetseeniviranomaiset ehtivät jo syyttää Saidullajevia radikaalin sotapäällikön Shamil Basajevin sätkynukeksi.

Tshetshenian pakolaishallituksen edustaja Ahmed Zakajev arvioi TV-uutisten haastattelussa, että uusi johtaja on aiempaa kovalinjaisempi. Tiedotusministeri Zakajev ei usko, että Saidullajev pyytää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia neuvottelupöytään.

Mashadovin perhe haluaa ruumiin Mashadovin perhe on puolestaan vedonnut länsimaihin, jotta nämä painostaisivat Venäjää luovuttamaan Mashadovin ruumiin. Mashadov kuoli tiistaina Venäjän turvallisuuspalvelun iskussa Tolstoi-Jurtin kylässä. Viranomaisten mukaan Mashadov haudataan merkkaamattomaan hautaan. Mashadov johti Tshetshenian itsenäisyyttä vaativia joukkoja, jotka pysäyttivät Venäjän joukot vuosien 1994 - 1996 sodassa. Venäjän vetäydyttyä maltillisena pidetystä johtajasta tuli Tshetshenian presidentti. Sittemmin hän menetti vaikutusvaltaansa Shamil Basajeville, ja Venäjän joukkojen palatessa 1999 Mashadovin joukot olivat melko pienet. Venäläissotilaita kuoli kopterin maahansyöksyssä

Ainakin 12 venäläistä sotilasta on kuollut helikopterin maahansyöksyssä Tshetsheniassa. Loukkaantuneita on kaksi. Turma sattui torstaina iltapäivällä Groznyin kaupungin lähellä.

Tshetshenian viranomaisten mukaan Mi-8-tyyppinen helikopteri osui teknisen vian vuoksi korkeajännitejohtoon ja syöksyi maahan.

Viranomaiset sanovat lisäksi, ettei kopteria ammuttu.

Venäjän joukot ovat odottaneet kostoiskuja sen jälkeen, kun Aslan Mashadov kuoli tiistaina taistelussa Venäjän turvallisuusjoukkojen kanssa.

Lähteet: AP, Reuters, TV-uutiset

Lue seuraavaksi