1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uusi kirja pohtii musiikkisensuuria Suomessa

Populaarimusiikkia käsittelevän Suomi soi -kirjasarjan kolmas osa on ilmestynyt. Eräs kirjan aihe on esityskieltoon Suomessa joutunut musiikki.

kulttuuri

Suomessa musiikin kieltämistä harrasti Yleisradio, koska muita kanavia ei ollut. 1960-luvulla Yle kielsi tai rajoitti muutamien kymmenien levyjen radiosoittoa.

Osa levyistä kiellettiin kokonaan, osaa ei saanut soittaa soittolistamusiikkina, mutta toimitetuissa ohjelmissa kyllä. Ideana oli, että toimittaja juonnossaan perustelee, miksi arveluttava kappale soitettiin.

Musiikkitoimittaja Jake Nymanin mukaan kappaleiden kieltämisen syyt olivat usein hyvin kummalliset tai vähäpätöiset. 60-luvulla kieltoon riitti, että kappaleessa mainittiin jonkun julkisuuden henkilön nimi.

Arkoja aiheita olivat useimmiten alkoholi, uskonto ja seksi.

1960-luvulle saakka Yleisradiossa käsiteltiin musiikkia klassisen musiikin normein. Tuolloin esimerkiksi epäpuhdas ääni saattoi johtaa esityskieltoon.

Jake Nymanin mukaan tunnetuimmat sensorien hampaisiin joutuneet artistit olivat M.A. Numminen ja Irwin Goodman. Sensuuri ei ollut kovin laajaa. Sen maine oli suurempi kuin mitä todellisuudessa tapahtui.

Nummisen mukaan esityskieltoon joutuminen ei ollut pelkästään huono asia.

- Kun tiedettiin, että on esityskiellossa kappaleita, niin kaikkihan halusivat kuulla niitä. Se lisäsi keikkoja, Numminen kertoo.

Äänilevyjen sensurointi lopetettiin Ylessä vuonna 1972. Lopullisesti levyjen radiosoitto vapautui ja monipuolistui paikallisradioiden myötä 80-luvulla.

Lähteet: Ylen TV-uutiset

Lue seuraavaksi