1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kipulääkkeiden mahahaitat useille vieraita

Kipupotilaista 70 prosenttia ei tiedä kipulääkkeisiin liittyvien mahahaittojen riskeistä, lääkeyhtiö AstraZenecan ja Kipupotilasyhdistys ry:n teettämästä yhteistutkimuksesta ilmenee.

Kipulääkkeiden aiheuttamiin vatsahaavakomplikaatioihin kuolee vuosittain 300 suomalaista. Kipulääkkeitä jatkuvasti käyttäviä on maassamme kaikkiaan noin 400 000.

Kaikilla kipulääkkeillä on haittoja, joista noin kaksi kolmasosaa kohdistuu yksinomaan ruoansulatuskanavaan.

Kipulääkkeiden käyttäjistä kolmannes kokee mahaoireita ja heistä noin 20 - 25 prosentille syntyy mahahaava, joista viisi prosenttia johtaa vakavaan komplikaatioon.

Mahahaittoja voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa suojalääkityksellä.

- Se edellyttää, että tietoa haitoista ja niiden riskitekijöistä on enemmän, jotta riskipotilaat saadaan tehokkaimman mahdollisen suojalääkityksen piiriin, fysiatrian erikoislääkäri Juha-Pekka Kouri ja sisätautiylilääkäri Hannu Väänänen ohjeistavat.

Riskitekijöiksi mainitaan aiemmin todettu mahahaava, yli 65 vuoden ikä, dyspepsia, useiden tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttö, suuri tulehduskipulääkeannos, helikobakteeri, samanaikainen kortikosteroidi tai antikoagulaatiohoito, vaikea systeemisairaus kuten reumatauti tai sydänsairaus, tupakointi ja alkoholin käyttö.

Joulu-tammikuun aikana tehtyyn puhelinkyselyyn vastasi 175 Kipupotilasyhdistyksen jäsentä. He kärsivät yleisimmin hermo-, lihas-, luusto- tai tulehduskiputiloista.