1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Satukokoelmasta vuoden kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi lastenkirjan Prinsessojen satuaarre. Katriina Kauppilan toimittaman satukirjan on kuvittanut Kristiina Louhi. Graafisesta suunnittelusta, päällyksestä ja sidoksen muotoilusta vastaa Raija Pitkänen.

Otavan kustantamassa satukokoelmassa on kuusitoista prinsessasatua. Mukana on sekä klassikkoja että uudempia pohjoismaisten ja kotimaisten kertojien satuja.

Komitea kiittelee Prinsessojen satuaarretta loisteliaaksi, mutta ei korskeaksi suurteokseksi, jota hallitsee upea kuvitus. Pienet vinjetit ja anfangit muodostavat hienon vastapainon kokosivun kuville. Myös lukijan omille mielikuville jää tilaa. Rauhallinen ja konstailematon typografia nostaa esiin kuvien selkeät hahmot ja sommitelmat, perusteluissa kehutaan. Komitean mielestä kirjan kuvituksessa on vilpitön lapsen näkökulma, mutta toisaalta aikuisempi lukija löytää kuvista vähitellen yhä lisää kuvittajan monitasoisia tulkintoja ja oivalluksia kuten viittauksia maalaustaiteeseen ja historiaan. Kirjataiteen komitea julkisti viime vuoden kauneimman kirjan torstaina Helsingissä nyt 59. kerran. STT, YLE24