Liki puolet luomusopimuksista katkolla

Lähes puolet nykyisistä luomusopimuksista, yli 2 100 kappaletta, on tänä vuonna katkolla, kun viisi vuotta sitten tehtyjen sopimusten voimassaolo päättyy keväällä.

Kotimaa

Jos luomuviljelijä haluaa jatkaa sopimusta, on se tehtävä huhtikuun loppuun mennessä.

Luomuliitto toivoo mahdollisimman monen tilallisen jatkavan, koska kotimaisten luomutuotteiden kysyntä on kasvussa. Liitossa iloitaan erityisesti suurkeittiöiden kiinnostuksen heräämisestä.

Varsinaista viljelijöiden joukkopakoa liitto ei odota, mutta jonkinlainen notkahdus luomutilallisten määrään lienee tulossa. Luomuliiton toiminnanjohtaja Arja Peltomäki toivoo kuitenkin, että lopettajien määrä jäisi alle alle tuhannen.

Luopujat saattaisivat olla vanhempia luomuviljelijöitä. Luopujat laittavat peltonsa vuokralle tai myyntiin.

Liitossa on paljon odotuksia luomukotieläintuen varalle. Tuen odotetaan kasvattavan kiinnostusta luomukotieläinten pitoon, mutta toisaalta suurten jalostajien ratkaisut merkitsevät paljon. Esimerkiksi Valio ei ole ottanut uusia luomusopimustuottajia. Kotieläinten keskittyminen aiheuttaa ravinnekuormitusta Tutkijoita huolettaa samaan aikaan se, että maatalouden ravinnekuormitukset uhkaavat kasvaa kotieläintalouden keskittyessä alueellisesti. Tämä on tutkijoiden arvion mukaan suurimpia haasteita, kun maatalouden ympäristötuen ehtoja valmistellaan kaudelle 2007 - 2013. Yhä suuremmat kotieläintilat ovat keskittymässä Länsi- ja Lounais-Suomeen, jossa maatalouden ravinnekuormitus on ennestään suurinta.

- Eläintiheyden voimaks kasvu voi tehokkaasti kumota monien ympäristönsuojelutoimien myönteiset vaiktuukset, erikoistutkija Heikki Lehtonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta arvioi tällä viikolla Helsingissä pidetyssä ympäristötukiseminaarissa.

Lähteet: STT