Libanonin oppositio ja presidentti kaukana toisistaan

Libanonin Syyria-vastainen oppositio on tyrmännyt Syyria-myönteisen presidentin Emile Lahoudin neuvottelukutsun. Sen sijaan opposition johtohahmo Walid Jumblatt vaati jälleen lauantaina Lahoudin eroa.

Jumblatt ja hänen liittolaisensa kieltäytyvät tulemasta lupailtuun koalitiohallitukseen, jos Lahoud on presidenttinä.

Presidentti yritti löytää osapuolia tyydyttävä ratkaisu maan sisäisiin ongelmiin, jotka kärjistyivät, kun entinen pääministeri Rafik Hariri murhattiin viime kuussa autopommi-iskussa.

Oppositio syyttää Haririn murhasta Syyriaa, ja aloitti iskun jälkeen mielenosoitukset, joissa se vaati Syyriaa vetämään joukkonsa maasta. Kansainvälisen yhteisön liitytyttyä painostukseen Syyria ryhtyi vetämään Libanoniin sijoitettuja joukkojaan.

Lauantaina muutama tunti ennen neuvottelukutsua pääkaupungissa Beirutissa kristittyjen asuinalueella räjähti yhdeksää ihmistä haavoittanut autopommi. Kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta jotkut näkivät iskun merkkinä väkivallan palaamisesta Libanoniin.

Maan kristityn opposition maanpaossa elävä johtaja Michel Aoun toivoi perjantaina voivansa palata Libanoniin, kun Syyria on vetänyt joukkonsa maasta kokonaan. Aoun on elänyt maanpaossa 14 vuotta.