Juhan Partsin hallitus eroaa Virossa

Viron hallituksen ero varmistui maanantaina illansuussa, kun Viron oikeusministeri Ken-Marti Vaher sai epäluottamuslauseen parlamentissa. Pääministeri Juhan Parts ilmoitti hallituksen erosta epäluottamusäänestyksen jälkeen.

Res Publika -puoluetta edustava Parts aikoo kertoa keskustaoikeistolaisen hallituksen erosta tarkemmin torstaina virallisen eronpyynnön yhteydessä.

Epäluottamuslauseen oli kirjoittanut Res Publikan kaksi pientä hallituskumppania Reformipuolue ja Kansanliitto. Epäluottamusta kannattivat myös kaikki oppositiopuolueet Keskustapuoluetta lukuunottamatta. 101-paikkaisessa parlamentissa 54 edustajaa äänesti Vaheria vastaan.

Epäluottamuslause johtui Vaherin esittämistä korruptionvastaisista toimista, joita osa puolueista piti stalinistisina. Vaher esitti, että oikeuteen olisi saatava tänä vuonna kaikkiaan 63 korruptoitunutta virkamiestä.

Riitoja ja kädenvääntöä

Hallitus oli vaarassa kaatua jo viime kuussa, kun ulkoministeri Kristiina Ojuland joutui eroamaan ulkominiteriön asiakirjojen katoamisesta nousseen jupakan takia. Viime syksynä hallitusta ravisteli puolustusministeri Margus Hansonin ero.

Maanantaista epäluottamuslause saattaakin olla Reformipuolueen kosto aiemmista ministeripotkuista, sillä Hanson ja Ojuland ovat Reformipuolueen jäseniä.

Partsin hallitus ehti istua lähes kaksi vuotta. Kyseessä oli Viron 11. hallitus sen jälkeen, kun maa sai itsenäisyytensä takaisin vuonna 1991 Neuvostoliiton romahdettua.

Uuden hallituksen kokoamisen odotetaan olevan vaikeaa, sillä henkilökiistat raastavat puolueita. Reformipuolue haluaisi päästä eroon Res Publikan Juhan Partsista ja saada oman johtajansa Andrus Ansipin pääministeriksi. Postimees-lehden nettiversiossa Parts kuitenkin sanoo haluavansa jatkaa pääministerinä.

Oikeistopuolueet yrittävät välttää ennenaikaiset vaalit, sillä oikeiston kannatus on laskenut ja opposition Keskustapuolue on mielipidetiedusteluissa vahvoilla.