1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska muuttaa työaikalakiaan

Ranskan parlamentti on päättänyt maan 35-tuntista työviikkoa koskevista muutoksista. Uudistus antaa työntekijöille mahdollisuuden tehdä myös pidempää viikkoa.

Uusi laki pitää työviikon 35:ssä tunnissa, mutta antaa yksityisen sektorin työntekijöille mahdollisuuden 13 tunnin viikottaisiin ylitöihin.

Muutosta ajanut keskusta-oikeistolainen hallitus muistuttaa, että lisätyöt ovat vapaaehtoisia, eivätkä koske lainkaan maan laajan julkisen sektorin työntekijöitä. Hallituksen mukaan muutos antaa työntekijöille mahdollisuuden lisäansioihin.

Lain vastustajien mielestä muutos johtaa ennen pitkää koko lyhyen työviikon lakkauttamiseen. Sosialistien mielestä lakimuutos on huono, koska työntekijän on käytännössä mahdoton kieltäytyä, mikäli häneltä pyydetään lisätunteja.

Lyhyellä työajalla on pyritty parantamaan työllisyyttä, mutta viime aikoina sen on sanottu olevan työllisyyden kehittämisen esteenä. Lyhyen työviikon pelätään myös huonontavan Ranskan kilpailukykyä kansainvälisesti.

Viime kuussa 350 000 ranskalaista osoitti eri puolilla maata mieltään uudistusta vastaan. Mielipidekyselyiden mukaan 69 prosenttia kansalaisista on 35-tuntisen työviikon kannalla.

Lain vastustajien pelätään osoittavan tyytymättömyyttään äänestämällä EU:n yhteistä perustuslakia vastaan toukokuun kansanäänestyksessä. Viimeaikaisten mielipidekyselyiden mukaan perustuslaki ei saisi tarpeeksi kannatusta.

Edellinen sosialistien johtama hallitus esitteli vapaaehtoisen 35-tuntisen työviikon vuonna 1998, pakolliseksi se tuli 2000. Tätä ennen maassa tehtiin 39-tuntista viikkoa.