Liikanen: Vakaussopimuksen noudattamista tiukennettava

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mielestä EU:n vakaussopimuksen noudattamisesta tulisi pitää entistä tarkempaa huolta nyt, kun itse sopimusta on höllennetty.

talous

Liikasen mukaan on tärkeää, että säännöt ovat yhä olemassa. Hän korostaa myös, että näiden sääntöjen pitää koskea tasapuolisesti kaikkia EU-maita.

Liikanen sälyttää vastuuta etenkin EU-komissiolle, jonka tulee pitää huolta valvonnan johdonmukaisuudesta.

- Paras vaihtoehto olisi nyt se, että kun sopimusta on jonkin verran väljennetty, sen noudattamiskuria vastaavasti lisättäisiin, kun näistä säädöksistä nyt ovat kaikki yhdessä sopineet, Liikanen sanoi STT:n haastattelussa.

Liikasen mielestä EU:n talouskuria vahtivaa vakaus- ja kasvusopimusta ei olisi pitänyt höllentää. Suomi ei kuitenkaan hänen mukaansa ole merkittävästi kärsinyt siitä, että osa EU-maista on lipsunut talouskuria valvovasta vakaussopimuksesta.

Kaikesta huolimatta Liikasen mielestä on tärkeää, että sopimus on nyt ylipäätään olemassa. Aiemman sopimuksen puitteissa jäsenmaat olivat eriarvoisessa asemassa, kun osa maista päästi budjettialijäämänsä yli kolmen prosentin bruttokansantuotteestaan.

- On olemassa säännöt, ja niiden tulee nyt koskea samalla tavalla kaikkia, hän huomautti.

Liikasen mukaan Suomessa julkisen talouden ylijäämä on antanut budjettipolitiikalle tilaa, kasvu on ollut suurempaa ja maamme on hyötynyt alemmista koroistakin muita enemmän.

Sopimusta rikkoneilla mailla on sen sijaan mennyt taloudellisessa mielessä EU-maista heikoiten. Silti Liikanen uskoo kasvu- ja vakaussopimuksen merkittävyyteen niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessakin.

- Sopimuksella on ollut myönteinen vaikutus jäsenmaiden talouskuriin sikäli, että viimeaikaisessa lievässä laskusuhdanteessa alijäämät ovat pienempiä kuin historiallisesti vastaavissa tilanteissa, hän arvioi.

Lähteet: STT, YLE24